.
News Image

Ploegsteert van Het Zesde Metaal beste Belgische plaat

Nummer van Het Zesde Metaal beste Belgische nummer volgens luisteraars Radio 1.


Ploegsteert van Het Zesde Metaal voert de 100 op 1 van Radio 1 aan. Dat is de lijst met de beste Belgische nummers aller tijden volgens de Radio 1-luisteraars. Ploegsteert stond in 2012 een eerste keer in de Top 100 en sinds toen eindigt het elk jaar wat hoger. Vorig jaar stond het nog op 11; bij z’n eerste top 10 notering dus meteen op 1. Ne me quitte pas van Jacques Brel eindigt op de tweede plaats. Verrassing: ‘Mia’ van Gorky voert de lijst niet langer aan, maar strandt op de derde plaats. Luc De Vos moet het afleggen tegen ‘Ne me quitte pas’ van Jacques Brel, dat met slechts 1 stem meer op de tweede plaats eindigt. Op de lijst stemden in totaal meer dan 16.500 luisteraars.

Andere nieuwkomers zijn ‘Amsterdam’ van Kris De Bruyne (vorig jaar 14) en ‘De Zotte Morgen’ van Zjef Van Uytsel (vorig jaar 27). ‘Formidable’ van Stromae, ‘Als ze lacht’ van Yevgueni en ‘Rozane’ van Wim De Craene staan niet langer in de Top 10.

11 songs zijn nieuw in de Top 100. 16 andere nummers maken hun her-optreden. De hoogste nieuwe is Ik weet wel mijn lief van Zjef Vanuytsel, op 17. De hoogte re-entry is Bluesette van Toots Thielemans, op 37. Wellicht heeft het overlijden van beide artiesten mee bijgedragen tot dit succes.

In vergelijking met de vorige editie staan 27 liedjes niet meer in de lijst . Radio 1 riep de luisteraars expliciet op om bij hun keuze niet enkel op de usual suspects te stemmen. Dit resulteerde in een divers overzicht van de rijke Belgische muziekgeschiedenis.

Jacques Brel is met 6 noteringen de populairste artiest in de top 100. Het oudste lied is Lichtjes van de Schelde van Bobbejaan Schoepen, uit 1952. Het staat op nummer 96. De meest recente zijn Goud van Bazart (30) en Horizon van Tourist LeMC met Wally (46). De meest spectaculaire tuimeling maakt Princes van Oscar and the Wolf. Vorig jaar op 40, nu in de longlist op 346.Top tien


Dit is de volledige top tien:


1. Ploegsteert-Het zesde metaal

2. Ne me quitte pas - Jacques Brel

3. Mia - Gorki

4. De zotte morgen- Zjef Vanuytsel

5.Twee meisjes - Raymond van het Groenewoud

6. Eerste sneeuw - Jan De Wilde

7. Tim - Wim De Craene

8. Amsterdam- Kris De Bruyne

9. Suds & Soda - dEUS


10. Oh la la la - TC MaticRadio 1 zond de volledige 100 op 1-lijst op zaterdag 9 december van 9 tot 18 uur uit.

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Het Zesde Metaal

Meer Over:

Het Zesde Metaal