.
Hugo Sigal, Hugo Verbraeken
dinsdag 23 mei 2023

Hugo Sigal en Stichting Alzheimer Onderzoek nodigen Vlaanderen uit om te zingen

‘Zing mee voor onderzoek naar Alzheimer’

Nicole en Hugo, het meest iconische duo van Vlaanderen, zijn meter en peter van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. En zelfs nu Nicole er niet meer is, inspireert haar verhaal deze nieuwe actie om onderzoek naar Alzheimer te steunen. Want één op drie vrouwen krijgt net als Nicole te maken met dementie. Vaak is - net als bij haar - Alzheimer de oorzaak. En er is nog steeds geen remedie.

Nicole en Hugo zongen meer dan 50 jaar samen.Toen de ziekte vorderde, begon Nicole de teksten te vergeten van de liedjes die ze heel haar leven samen met Hugo zong.

Daarom vraagt Hugo Vlaanderen om te testen via een online platform of we de tekst nog kennen van klassiekers zoals 'Goeiemorgen, morgen'. Je score kan je omzetten in een gift om onderzoek naar Alzheimer te steunen.

Volgens de huidige cijfers krijgt 1 op 3 vrouwen ooit te maken met een vorm van dementie. De vaakst voorkomende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. En is er nog steeds geen remedie. "Om daar aandacht voor te vragen, lanceren we een online platform waar je test hoe goed jij je Vlaamse Klassiekers nog kent. Je score kan je omzetten in een gift voor onderzoek naar Alzheimer", zegt Hugo, peter van 'Stichting Alzheimer Onderzoek' en bezieler van de actie. Want de woorden staan misschien nog in jouw geheugen gegrift, maar niet iedereen heeft zoveel geluk.

Nicole overleed eind vorig jaar, maar haar verhaal leeft voort in deze nieuwe actie van 'Stichting Alzheimer Onderzoek'. Zo’n acht jaar geleden kreeg ze de diagnose Alzheimer. In de jaren daarna ging haar toestand stilaan achteruit. "Op een gegeven moment, kende ze de teksten van onze eigen liedjes niet meer", vertelt Hugo.

"Dat was een pijnlijk moment. Maar het is nu ook de inspiratie voor deze nieuwe actie, die ik als peter van de stichting mee op poten zette." Op het online platform stopalzheimer.be kies je een lied en vul je al zingend de weggelaten woorden aan. Bij de opties zijn ‘Goeiemorgen, morgen’ van Nicole en Hugo, maar ook ‘Eenzaam zonder jou’ van Will Tura, ‘De lichtjes van de Schelde’ van Bobbejaan Schoepen en ‘Mooie dagen’ van Johan Verminnen.