.
News Image

Kluisbos decor voor prestigereeks De Bende van Jan de Lichte

Topcast present voor nieuwe fictiereeks.
Het prachtige natuurgebied Kluisbos vormt sinds kort het decor voor de opnames van de nieuwe VTM-reeks De Bende van Jan de Lichte. Deze tiendelige historische dramareeks - geïnspireerd op het gelijknamige boek van Louis Paul Boon – vertelt het verhaal van een struikrover die midden 18e eeuw actief was in en rond Aalst. De titelrol is voor Matteo Simoni als Jan de Lichte. Naast Simoni is er ook voor Stef Aerts een hoofdrol weggelegd. Hij speelt Tincke, Jans ‘partner in crime’. Ook andere toppers als Tom Van Dyck, Rik Verheye, Ruth Beeckmans, Mathijs F Scheepers, Charlotte Timmers en Anemone Valcke krijgen een rol.
De Bende van Jan de Lichte wordt gemaakt door productiehuis Menuet in samenwerking met Proximus, het Mediafonds en Wallimage. De producent is Dirk Impens, de man die enkele Oscarnominaties in de wacht sleepte voor ‘Daens’ en ‘The Broken Circle Breakdown’ en eerder ook al meewerkte aan VTM-reeksen zoals ‘Zuidflank’ en ‘Deadline 14/10’. De regie is handen van Robin Pront (D’Ardennen), Pieter Van Hees (Chaussée D’Amour) en Maarten Moerkerke (Deadline 14/10). De scenaristen zijn Christophe Dirickx (De Helaasheid der Dingen) en Benjamin Sprengers (Beau Séjour).

De opnames lopen nog tot april 2017, de uitzenddatum wordt later bekendgemaakt.

HET VERHAAL

Het Land van Aalst midden van de 18de eeuw. Adel en Kerk delen de macht en het geld, de burgerij bestaat nog niet. De bevolking gaat gebukt onder het juk van de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers. Door het extreme machtsmisbruik en regelrechte slavernij is het volk noodgedwongen veroordeeld tot slechts één agendapunt: overleven.

Het verhaal begint wanneer Jan terugkeert naar Aalst, na enkele jaren gediend te hebben als huurling in het Oostenrijkse leger. Zijn vader en moeder zijn ondertussen overleden en al zijn vrienden en kennissen zijn verbannen naar het armzalige Kluisbos waar geen mens nog durft dromen van een mooie toekomst. Althans, totdat Jan de Lichte zich bij hen voegt...

Waar Jan de Lichte in het begin niet meer is dan de leider van een bende struikrovers, ontpopt Jan zich na verloop van tijd tot een idealistische vrijheidsstrijder. De ‘Robin Hood van Aalst’ wordt op handen gedragen door de armen en zijn bekendheid neemt stilaan mythische proporties aan.

DE CAST
Matteo Simoni is Jan de Lichte: een boef, maar vooral ook een vrijheidsstrijder en een volksheld die het opneemt voor de armen en de Oostenrijkse en Franse bezettingslegers het leven zuur maakt. Jan de Lichte staat er echter niet alleen voor. Zijn kompaan Tincke, gespeeld door Stef Aerts, is de oorspronkelijke leider van de roversbende waar Jan in terecht komt. Hij woont samen met de rest van de bende en een hoop verstotelingen in een geïmproviseerd kamp in het Kluisbos. Zij kunnen de eindjes enkel aan elkaar knopen door (brutale) overvallen en diefstallen te plegen.

Charlotte Timmers, die vanaf dit jaar ook in het nieuwe derde seizoen van WAT ALS? te zien is, speelt de beeldschone Héloise en de eeuwige liefde van Jan de Lichte. Anemone Valcke gaat in de reeks door het leven als De Schoen, een vrouwelijk bendelid dat zeker niet moet onderdoen voor haar mannelijke collega’s. Tom Van Dyck is stadswachter Baru, een gedreven en ambitieuze politieman met slechts één doel: het arresteren van Jan en het oprollen van zijn bende.

Meyvis – Rik Willems – en Vagenende – Iwein Segers – zijn de vertrouwelingen en secondanten van Jan en Tincke. Nieuwkomer Anne-Laure Vandeputte is het weesmeisje Anne-Marie die gedwongen wordt te infiltreren in de bende. En verder maken ook Rik Verheye, Jeroen Perceval, Manou Kersting, Greet Verstraete, Peter De Graef, Mathijs F Scheepers, Tibo Vandenborre, Ruth Beeckmans, Michael Vergauwen, Ludo Hoogmartens en Tom Vermeir hun opwachting in de nieuwe prestigereeks.