.
Aimé Claeys
zondag 9 april 2023

Nieuwe komische reeks over Gentse kapper

Zonder Afspraak - binnenkort op Canvas.

Zonder afspraak is een eigentijdse comedy over een Gentse kapper van Turkse afkomst die droomt van een muzikale carrière en daardoor zijn gezin, zijn omgeving en vooral zichzelf in de problemen brengt. Het is een comedy van eigen bodem over de dromen die we allemaal koesteren, de praktische bezwaren die daarbij in de weg staan, en de soms verrassende en verregaande gevolgen wanneer die twee botsen.

Aziz is 40 en runt het kapsalon ‘Zonder afspraak’. Maar eigenlijk zou hij veel liever muzikant zijn. Op een dag besluit hij ervoor te gaan, een beetje geholpen door het toeval, een vroege midlifecrisis en een buurman die hem onbewust een duwtje in de rug geeft. Maar tussen droom en daad staan onder meer zijn nuchtere vrouw, een eigenzinnige tienerdochter, een zoon met eigen plannen, een kritische vader, een criminele schoonbroer en een bende afpersers. Kortom: De perfecte arena voor een snedige en snelle comedy vol misverstanden, gefnuikte ambities, gebroken harten, pittige ruzies en pijnlijk herkenbare confrontaties.

Zonder afspraak is een samenwerking van Canvas met het productiehuis W2 van Willem Wallyn. Die schreef eerder onder meer het scenario van 1985 voor Eén en De 16 en Albatros voor Canvas, maar bij Zonder afspraak is hij de producent. Het scenario is van de hand van Nuran Karaca (Spitsbroers) en Yahya Terryn (Professor T.), die ook de regie deed. De cast bestaat in grote mate uit Turkse Gentenaars, zoals Ali Can Ünal (Amigo's en De Shaq), Souad Boukhatem (De Twaalf, Offline, De Maagd van Gent) en muzikant Farouk Jomâa N. Ben Ali, naast onder meer Tom Vermeir (1985, Twee zomers, De twaalf), Aimé Claeys (1985) en Ann Miller (Twee zomers, De bunker).

Lotte Vermeir, netmanager Eén en Canvas: “Canvas zet in op eigenzinnige fictie. Denk maar aan de veelgeprezen en bekroonde series ‘Albatros’ en ‘Bevergem’, ‘Clinch’ of ‘Fiskepark’. Ook ‘Zonder afspraak’ is een bijzondere reeks, met een authentiek en relevant verhaal van deze tijd, gegrepen uit de leefwereld van de makers. Het creatieve productieteam en de cast combineren nieuw talent met bekende namen. Samen met de vele succesvolle fictieprojecten van Eén en VRT MAX onderstreept deze Canvas-reeks de blijvende inspanningen van de VRT om te investeren in de meest uiteenlopende kwaliteitsfictie.”

Willem Wallyn, producent Zonder afspraak: “'Yahya Terryn kwam naar mij om samen een sitcom te maken over de droom van een Gentse kapper. En ook al ben ik geen rasechte producer, ik heb geen seconde getwijfeld: er was niet alleen een heerlijk scenario met fantastische personages, maar ik vind vooral dat we dromen altijd serieus moeten nemen. Of het nu die van Aziz, die van Yahya of die van ons allemaal zijn. Het was een fantastisch avontuur waar we met de hele Gentse gemeenschap onze schouders hebben onder gezet. Als een bende dromers, klaar om de wereld te veroveren, of er toch minstens eens goed mee te lachen."

Gastrollen worden vertolkt door onder meer Lien Maes, Habiba Boukhatem, Fatima Boukhatem, Sabrina Boukhatem, Erhan Demirici, Inneke Nijssen, Nuran Karaca, Yilmaz Kursun en Otto-Jan Ham.

Zonder afspraak: vanaf dinsdag 18 april om 22.00 u. (telkens twee afleveringen) en meteen integraal op VRT MAX. (hh op Eén vanaf zondag 23 april om 21.50 u.)

Download onze app voor Android of iOS