.
News Image

Wie niet horen wil zal voelen in 13 Geboden op VTM

Nieuwe topreeks op VTM.
De spannende thrillerreeks ‘13 Geboden’ neemt de kijker mee in een wereld die minder ver van de maatschappij staat dan we vermoeden. Een steeds populairder wordende seriedader, die de bijnaam ‘Mozes’ krijgt, wil ons op een brutale, weliswaar ongeoorloofde manier, een spiegel voorhouden en aanklagen dat sommige waarden en normen steeds meer vervagen, of gewoonweg helemaal verdwijnen. Gij zult niet doden, niet liegen, geen overspel plegen, uw ouders eren,… de 10 geboden hebben serieus aan kracht en betekenis ingeboet. En al zou de seriedader een punt hebben dat sommige van die waarden wat uitgehold zijn in deze moderne tijden waarin mensen proberen te overleven in een wereld die steeds sneller lijkt te draaien… zelfs dan kan men zich onmogelijk neerleggen bij zijn gewelddadige reactie op de zogezegde normvervaging.

Maar wat als ‘Mozes’ glashelder kan bewijzen dat iemand die een schijnbaar normaal leven leidt in werkelijkheid een actieve pedofiel is? En wat als die onthulling een regelrechte, middeleeuwse heksenjacht ontketent en de populariteit van de seriedader een ongekende hoogte bereikt?

Dirk Van Dijck speelt Peter Devriendt:
Hoofdinspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Peter Devriendt komt na een jaar ziekteverlof - een burn-out - én een carrière van 30 jaar, nog één jaar werken vooraleer hij op pensioen kan gaan. Zijn privéleven is een puinhoop en niet alleen moet hij nu, min of meer ongewild, het onderzoek naar de seriedader leiden, ook krijgt hij er een onverwachte partner bij. Toch bijt hij zich vast in de zaak alsof hij het voorbije verloren jaar, én in een ruk zijn hele carrière, op die manier kan goedmaken. Al vindt hij dat er in zijn laatste grote opdracht voor hem geen lijntjes meer zijn waarbinnen hij moet kleuren.

Marie Vinck speelt Vicky Degraeve:
Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Vicky Degraeve was agente bij de POSA (protectie-observatie-steun-arrestatie-team). Na een auto-ongeval een jaar geleden, heeft ze een Spartaanse revalidatie doorlopen maar die volstaat niet om te voldoen aan de zeer hoge fysieke eisen van het arrestatieteam. Vicky houdt de eer aan zichzelf en beslist om Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie te worden, de nieuwe partner van Peter Devriendt. Ze is echter niet alleen fysiek, maar ook mentaal gehavend. Vicky zat immers zelf achter het stuur en haar moeder ligt nog steeds in coma.

Karlijn Sileghem speelt Liesbet Dujardin:
Directeur bij de Federale gerechtelijke politie
De carrière van Liesbet Dujardin heeft een steile opgang gemaakt in het mannenbastion van de Federale politie omdat ze bekwaam, zelfzeker en ijdel is. Kwaliteiten die zwaar op de proef worden gesteld als de seriedader steeds onvoorspelbaarder toeslaat en ongrijpbaar lijkt te zijn.

Bert Haelvoet speelt Simon Roelandts:
Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Simon is een inspecteur pur sang: ambitieus maar zonder hogerop te willen, hij houdt te veel van het veldwerk,… Zijn rechttoe rechtaan stijl sluit heel erg aan bij Peter, naar wie hij opkijkt en met wie hij lange tijd samenwerkte. Hij zit nu echter, tot zijn grote ergernis, opgezadeld met een onbekwame partner, Marnix.

Tom Ternest speelt Marnix Santermans:
Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Marnix is nieuw in het korps maar hij is sociaal wat onaangepast en lijkt de nodige intuïtie te missen om een goede flik te zijn. Zijn fysieke en mentale onhandigheid maken van hem een makkelijk slachtoffer van spot en hij wordt dan ook, vooral door Simon, niet au sérieux genomen tot hij zich ontpopt tot een tragisch figuur.

Katelijne Verbeke speelt Chantal Theunissen:
Ex-vrouw van Peter
Chantal lijkt de recente scheiding beter verwerkt te hebben dan Peter. Ze woont sinds kort bij haar nieuwe vriend en probeert wanhopig vanuit haar nieuw, maar onmiskenbaar saaier leven, de controle over hun - in haar ogen losgeslagen - dochter te behouden. Ze vindt dat Peter daarin veel te laks is en laat het niet na hem daarop aan te spreken.

Ella Leyers speelt Paulien Rooze:
Inspecteur bij de Federale gerechtelijke politie
Paulien, lesbisch en grote fan van punkrock, is een goed bewaard geheim binnen de FGP. Sinds ze in een rolstoel zit - geraakt door een kogel in de rug in the line of duty - heeft ze zich teruggetrokken in de archieven, van waaruit ze haar IT-vernuft laat schijnen op alles wat digitaal is. Ze is het ideale aanspreekpunt voor Peter die een complete computerleek is, al is dat misschien soms maar een excuus voor zijn bezoekjes want hij was er bij toen ze neergeschoten werd.

Line Pillet speelt Sara Devriendt:
Dochter van Peter en Chantal
Sara is een heel erg zoekende, onrustige jonge vrouw en daarbij aarzelt ze niet om grenzen af te tasten. Voor Peter, maar vooral Chantal, is ze al even ongrijpbaar en frustrerend als Mozes.

Hans De Munter speelt George Degraeve:
Vader van Vicky
George probeert de draad van zijn leven terug op te pikken na het ongeval waarbij hij niet alleen zijn vrouw maar ook zijn dochter lijkt te zijn kwijtgeraakt. Vicky, overmand door schuldgevoel omdat ze achter het stuur zat, heeft namelijk alle contact verbroken. Zijn talrijke pogingen om de relatie met zijn dochter - die hij niets verwijt - te herstellen, hebben tot nu toe niets opgeleverd en hij zoekt zijn toevlucht in de bezoeken aan zijn comateuze vrouw.

Jeroen Perceval speelt Felix Monnet:
Lief van Vicky
Felix is een begenadigd bronsgieter maar ook een loner die werkt waar hij woont en omgekeerd. Op een dag spreekt Vicky hem aan en daar heeft ze een goede reden voor. Tot er een relatie lijkt te ontstaan. Dat maakt het allemaal wat ingewikkeld, echter niet voor Felix die de dingen pakt zoals ze komen.

Kim Hertogs speelt Kelly Vermaelen:
Buurvrouw van Peter
Kelly vecht voor haar bestaan als alleenstaande vrouw met een dochtertje van 9, een gevecht dat ze dikwijls lijkt te verliezen. Haar dochter Blue, die vaak alleen thuis zit door Kelly’s onmogelijke uren, zoekt haar toevlucht tot Peter. Er ontstaat een mooie band tussen de twee.

En ook met...
Gökhan Girginol, Koen Van Impe, Ludo Hoogmartens, Kristine Van Pellicom, Hilde De Baerdemaeker, Joke Devynck, Kürt Rogiers, Matthieu Sys, Joren Seldeslachts, Erkan Albay, Lotte Pinoy en Stefaan Perceval.

13 Geboden, vanaf 10 september elke maandag om 21.50 op VTM.