.
News Image

Will Ferdy was een pionier

Hij kwam als eerste BV uit de kast.


De net 90 jaar geworden Will Ferdy was de eerste BV die zich outte als homo. In december 1970 sprak de Vlaamse zanger, die in 2014 zijn microfoon aan de wilgen hing voor het eerst over zijn geaardheid.

Die outing had zware gevolgen voor zijn carrière, zei hij in De Madammen op Radio 2. Omwille van de hypocrisie had hij het erg moeilijk en soms was het zo erg dat hij bij bepaalde optredens niet meer werd gevraagd. Indertijd trad hij regelmatig op bij jeugduitzendingen van de VRT, toen nog BRT en zei de directie op een gegeven moment dat ze hem voorlopig niet meer konden vragen. Verrassend genoeg was men bij de kerk minder hard voor de zanger. Hij zong zelfs missen en priesterwijdingen aan de zijde van Kardinaal Danneels. Ook daar werd soms wel tegen hem gepreekt en werd zijn geaardheid afgekeurd.

Spijt dat hij uit de kast is gekomen heeft Will Ferdy naar eigen zeggen nooit gehad en hij zou het onmiddellijk opnieuw doen. Eigenlijk is hij een pionier, want later kwamen steeds meer mensen uit de kast, ook in de showbizz.

Gelukkig is homoseksualiteit vandaag de dag geen taboe meer.



Tekst: Nico Vanaken

Bio van Will Ferdy

Meer Over:

Will Ferdy