.
News Image

VTM pakt uit met Moerkerke en de Mannen

Vanaf dinsdag 1 maart.
In Moerkerke en de Mannen stapt Telefacts-gezicht Cathérine Moerkerke acht weken lang als vrouw telkens binnen in een andere mannenwereld. Ze volgt mannen met een bijzonder verhaal, en is heel nieuwsgierig naar zaken waar ze als vrouw zelf maar weinig van begrijpt, zoals het celibaat bij priesters. Direct, recht op de man af, maar altijd charmant krijgt Cathérine in haar reportages heel wat mannentongen los, en dat levert verrassende portretten op.

Kris Hoflack, Algemeen Hoofdredacteur VTM NIEUWS: “In Moerkerke en de Mannen maakt Cathérine een fascinerende zijsprong in haar al boeiende carrière. Met gedreven participatieve journalistiek graaft ze diep in het leven van mannen en hun drijfveren. Ik heb de voorbije jaren zelden zulke indrukwekkende getuigen gezien en zulke intieme verhalen gehoord van mannen die zich vaak over moeilijke thema’s volledig blootgeven.”

Cathérine: “Voor de reeks ben ik op zoek gegaan naar een aantal onderwerpen, problematieken, waar vrouwen maar weinig van begrijpen, of waar ze fundamenteel anders mee zouden omgaan. Gaan mannen anders om met alcohol dan vrouwen? En wat zet mannen er toe aan om hun leven om te gooien en als gigolo aan de slag te gaan?.

Cathérine: ”Vrouwen zijn vaak intuïtiever, emotioneler. En vooral die intuïtiviteit is een uiterst handige tool in de journalistiek, zeker als je als vrouw een man interviewt. De mannen durfden zich vaak kwetsbaar op te stellen tegenover een vrouw. Dat heeft me echt wel verrast. Op bepaalde momenten zelfs ontroerd.”

Aflevering 1 op dinsdag 1 maart om 22u10:

In de eerste aflevering op dinsdag 1 maart ontmoet Cathérine Moerkerke drie bijzondere priesters die zeer gemotiveerd zijn om hun kerken vol te krijgen, maar die zich tegelijk vragen durven stellen over het priesterschap anno 2016. Zo wordt het celibaat in deze aflevering één van de belangrijkste thema’s.

Cathérine: ”Ik vroeg me af of priesters ook gewoon mannen zijn van vlees en bloed. Want als dat zo is, dan lijkt het celibaat mij het belangrijkste obstakel om een gelukkig leven te kunnen leiden.”

Cathérine zocht en vond drie priesters die openlijk over hun gevoelens praten, ook al weten ze dat hun uitspraken soms indruisen tegen de normen en waarden van de Katholieke Kerk.

In Antwerpen ontmoet ze priester Rudi Mannaerts. Een excentrieke man die strijdt voor een moderne, hedendaagse vertaling van het katholieke geloof, maar die tegelijkertijd hondstrouw probeert te zijn aan de roep van God. Priester Rudi Mannaerts: “Ik geef nu een stuk van mijn Saturday Night Fever op, in de hoop dat in het hiernamaals een grotere party is.”

In Brussel ontmoet Cathérine priester Hugo Van Geel, de oudste, maar misschien wel de meest hedendaagse priester. Een man die zijn kerk en zijn huis al maanden openstelt voor vluchtelingen en die met een bijzonder kritische noot terugkijkt op zijn leven als priester.

Priester Hugo Van Geel: “Je bent jong en je wil je inzetten voor andere mensen. Dan heb je geen tijd om aan liefde te denken. Maar moest ik opnieuw beginnen, dan was het niet als priester. Nu ik ouder word, mis ik toch wel één en ander.”

Cathérine trekt tenslotte naar Limburg waar ze de laatst gewijde priester ontmoet. Priester Wim Simons is een zeer gemotiveerde jongeman voor wie priester worden de enige juiste keuze leek. Hij is de man die het jonge volk naar de kerk moet lokken.

Priester Wim Simons: “Natuurlijk ben ik al verliefd geweest. Maar goed ook. Ik weet niet of je het celibaat kan volhouden als je zegt dat je nog nooit verliefd was.”

Verder in Moerkerke en de Mannen...
Cathérine koos zelf de thema’s voor Moerkerke en de Mannen: allemaal mannenwerelden waar ze zelf als vrouw erg nieuwsgierig naar is. De reeks telt acht afleveringen. Cathérine geeft hieronder al drie extra thema’s vrij, en vertelt ook waarom deze onderwerpen haar boeiden.

- Gigolo's:
Cathérine: “Ik heb gigolo’s leren begrijpen. Voor de reportage had ik vooral vooroordelen. Nu heb ik gezien dat die mannen ook een stuk sociaal werk vervullen, dat ze mensen met een goed gevoel kunnen achterlaten.”

- Alleenstaande papa's:
Cathérine: “Mannen zijn al lang niet meer de papa's van 20 jaar geleden. Ze nemen meer huishoudelijke taken op zich, brengen de kinderen naar school, etc. Maar ik vroeg me af of een man ook verandert als hij de zorg voor de kinderen volledig op zich krijgt, als de mama wegvalt, of een andere partner vindt. Ik heb dat thema gekozen omdat het me zeer herkenbaar lijkt voor vele mannen en omdat het de nieuwe man ook echt typeert.”

- Mannen met een alcoholprobleem:
Cathérine: “Ik zie ontzettend veel mensen die worstelen met alcohol. Die eeuwige zoektocht naar de limiet voor jezelf, voor je omgeving. Maar ik vraag me af of mannen daar anders mee omgaan, daarom ben ik op zoek gegaan naar mannen die er middenin zitten: middenin de verslaving én middenin de ontwenning.”

De volledige afleveringen van Moerkerke en de Mannen kunnen na uitzending 4 weken lang gratis worden bekeken op vtm.be en via de VTM-app.

(l.t.)