.
News Image

Lost Frequencies krijgt Ultratop award

Felix De Laet dolblij met award.


Woensdag organiseerden BEA Music en Ultratop de eerste editie van de Ultratop Streaming Award. Deze Award beloont de Belgische artiest wiens nummer of wiens repertoire het meest wordt gestreamed. “’Are You With Me’ van Lost Frequencies was het meest gestreamde lokale nummer in 2015 en wint dan ook onze eerste Ultratop Streaming Award,” zegt Sam Jaspers, directeur van Ultratop. “Heel bijzonder is dat Lost Frequencies met ‘Reality’ ook nog eens het op één na meest gestreamde nummer van het jaar leverde. De top 5 wordt volledig gemaakt door ‘Rhythm Inside’ van Loïc Nottet, ‘Strange Entity’ van Oscar & The Wolf en ‘Rio’ van Netsky. De meest gestreamde lokale artiest was Oscar & The Wolf, vóór Lost Frequencies, Stromae, Dimitri Vegas & Like Mike en Selah Sue.”



Muziekstreaming groeit verder, met een stijging van meer dan 44%. Die groei zorgt voor een kentering in de dalende trend die zich al 15 jaar doorzet: in 2015 zien we voor het eerst terug een stijging van 5% in de totale muziekverkopen.



Olivier Maeterlinck legt namens BEA Music uit: “Het valt op dat meer mensen de voordelen van streaming ontdekt hebben: voor een vast maandelijks bedrag heeft u altijd en overal via smartphone of toestel alle muziek bij de hand. Het gebruiksgemak is immens. De stijging heeft zeker nog niet zijn maximum bereikt en producenten en distributeurs zorgen voor een dagelijks aangroeiend muziekaanbod. Ter ondersteuning van de lokale muziekindustrie zou de consument toegang moeten krijgen tot die diensten via een Belgisch portaal.”



Vicepremier en Minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo is zelf fervent gebruiker van muziekstreaming: “Je hebt je favoriete muziek altijd bij je en je kan er gemakkelijk nieuwe muziek mee ontdekken, zeker ook van onze Belgische artiesten die barsten van talent. We staan trouwens nog maar aan het begin van een ware mobiele revolutie. De volgende jaren zullen steeds meer mensen altijd en overal aan hoge snelheden met internet verbonden zijn. Het belang van muziekstreaming voor artiesten en de muziekindustrie zal enkel maar toenemen.”



Felix De Laet van Lost Frequencies, net terug van een tournee in Amerika, neemt de prijs in ontvangst: “Ik bracht in augustus 2014 Are You With Me uit en ik had toen nooit durven hopen op zo’n succes. Het nummer werd wereldwijd gedraaid en stond op nummer 1 van het VK tot Australië, een paar maanden geleden was die plaat goed voor goud in Rusland en vandaag staat het nummer in de lijst van de meest gestreamde songs. Beetje onwerkelijk, zeker nu ik weet in de lijst te staan met Dimitri Vegas & Like Mike en Stromae. Ben dus heel trots!”



Max Colombie werkt momenteel aan een opvolger van Entity in Los Angeles en laat ons vanuit het zonnige California weten bijzonder blij te zijn met deze award, “het leuke aan een awards als deze is dat hij bewijst dat mensen echt naar mijn muziek luisteren. Het is fantastisch dat‘Entity’ het ook op CD en LP erg goed gedaan heeft, maar die exemplaren staan bij velen misschien gewoon in de kast. Als je muziek veel wordt gestreamed, dan wordt er bewust voor gekozen om net daar naar te luisteren. Dat doet echt veel deugd.”