.
Jan Smit
woensdag 25 september 2019

Familie Jan Smit werd met de dood bedreigd

Jan Smit openhartig in Gert Late Night.


Deze week is Jan Smit te gast bij Gert Late Night. De zanger uit Volendam maakte met plezier vier dagen in zijn agenda vrij om op boot van Gert Verhulst door te brengen. Jan was al een aantal keer te gast in het programma en heeft veel respect voor dat Gert Verhulst en James Cooke met hun gasten doen. Dinsdagnamiddag vonden de opnames van ‘Bedgeheimen’ plaats, de rubriek van James Cooke. James mocht Jan Smit in zijn bed ontvangen, Jan had het er duidelijk naar zijn zin. Op een bepaald ogenblik viel James bijna uit bed omdat Jan alsmaar dichter bij James ging liggen.

In de ruim 20 jaar dat Jan Smit op het podium staat, heeft hij heel wat meegemaakt. Ondertussen is hij één en ander gewoon, dat was in zijn beginperiode wel anders. Vooral meisjes waren dol op de jonge Jan Smit. “Er waren heel veel meiden die dan, toen ik nog thuis woonde, gewoon voor de deur aan het wachten waren. Dat er 50 tot 100 mensen per dag aanbelden aan de deur om op de foto te kunnen, dat mensen naast me gingen lopen, … “, vertelt Jan Smit in Gert Late Night. Maar het werd nog gekker op het moment dat er zelfs mensen in een tentje in het grasveld naast het ouderlijk huis gingen slapen en bleven wachten tot de zanger wakker was en een teken van leven gaf. Denk het en Jan Smit heeft het meegemaakt.



Ondanks het succes in Nederland, Vlaanderen, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kan de zanger in zijn Volendam nog gewoon over straat lopen, met zijn kinderen naar de kermis gaan of zelfs naar de bakker gaan. Dat kon hij helaas niet altijd, Jan had namelijk ook last van stalkers. In Duitsland bijvoorbeeld, daar was er zelfs een hele groepering die het leven van Jan en zijn gevolg zuur maakte. “Zij hebben vier jaar lang de banden van onze wagen lek geprikt. Mijn ouders werden thuis opgebeld, mijn oma werd thuis opgebeld en zelfs met de dood bedreigd.”

De hele situatie had uiteraard ook invloed op het leven van de jonge zanger. Jan werd weliswaar afgeschermd, maar hij hoorde de verhalen uiteraard en werd zelfs paranoia. “Ik heb toen ook een tijdje achtervolgingswaanzin gehad en heb een tijdje medicijnen geslikt om dat te onderdrukken. Soms had ik dan van die momenten dat ik alleen was en dat ik steeds om me heen keek en dan was er niemand.

Bio van Jan Smit

Meer Over:

Jan Smit

Bio van James Cooke en Gert Verhulst