You are here

Bekend Vlaanderen schrijft open brief na dierenmishandeling in Izegem

13/09/2017 13:18-

"Eet geen vlees meer, het is makkelijker dan je denkt, zelfs wij kunnen het”.

Enkele bekende Vlamingen is dinsdag in de pen gekropen nadat ze de beelden van de slachthuis in Izegem hebben gezien. Na het zien van de beelden van het slachthuis in Izegem willen ze de modale Vlaming ervan overtuigen om geen vlees meer te eten. De brief werd ondertekend door onder andere Wannes Cappelle (muzikant en schrijver) , Dimitri Leue (acteur en theatermaker), Veerle Baetens (actrice), Lieve Blancquaert (fotograaf), Johan Braeckman (hoogleraar wijsbegeerte), Ann Ceurvels (kindercoach en actrice), Murielle Scherre (lingerie-ontwerpster), Erika Van Tielen (presentatrice), Clara Cleymans (actrice) en Martine Prenen (presentatrice) .

"Terwijl vanuit Tielt het nieuws kwam dat alles nu helemaal ok is en er trots opendeurdagen werden gehouden, zijn er nu opnieuw beelden vrijgegeven van Animal Rights over een ander slachthuis. Deze keer zijn het runderen en ligt het slachthuis in Izegem, maar de beelden zijn hetzelfde: dieren worden mishandeld, slecht verdoofd en lijden pijn.

Deze nieuwe beelden maken voor ons duidelijk dat het in Tielt niet over een uitzonderlijke situatie ging, maar dat dierenleed inherent verbonden is aan onze grote honger naar vlees. We kunnen niet verwachten dat we elke dag een stuk vlees op ons bord kunnen leggen en er ondertussen vanuit gaan dat die dieren een gelukkig leven leiden en zachtjes inslapen in het slachthuis.

Wij zijn ervan overtuigd dat er maar één manier is om er zeker van te zijn dat er voor jouw maaltijd geen dieren hebben moeten lijden: door ze niet op te eten.

Dat klinkt misschien eerst wat beangstigend, want wat eet je dan wel nog? Maar wij hebben allemaal de keuze gemaakt om geen dieren meer te eten en die beslissing werkt bevrijdend. Je hoeft niet in te boeten aan smaak en genot, er zijn steeds meer plantaardige producten in de supermarkt, veel restaurants bieden veggie menu’s aan en je voelt je beter bij de gedachte dat je niet meer meedoet aan een systeem waarin er op een vreselijke manier met dieren wordt omgegaan.

Je hoeft ook niet van de ene dag op de andere je eetgewoonten volledig om te gooien. Je kan dit in stapjes doen en je laten begeleiden. Kijk bijvoorbeeld op de websites van organisaties zoals EVA, Bite Back, Animal Rights en BE Vegan. Je vindt er recepten, culinaire tips, publicaties en campagnes die je op weg kunnen helpen bij het verplantaardigen van je maaltijd.

Het is makkelijker dan je denkt, zelfs wij kunnen het."

Gerelateerde foto's:

Liefde voor Sterren tegen de Muziek op

Clara Cleymans - Oostende - 24/08/2015

Door de jaren heen

Clara Cleymans