.
News Image

Maurice Engelen ontvangt carrièreprijs van Sabam

Maurice Engelen vereerd met award.


Maurice Engelen kreeg afgelopen weekend de Muze van Sabam tijdens een dubbelconcert van Praga Khan en Lords of Acid in het Kursaal in Oostende. Hij ontving deze prijs uit handen van Sabam CEO Carine Libert en Sabam voorzitter Jan Hautekiet. Op die manier wil zijn auteursvereniging hem belonen voor een ronduit indrukwekkende carrière van 30 jaar én hem ook nog eens van harte feliciteren met zijn 60ste verjaardag.Maurice Engelen start zijn muzikale carrière begin jaren tachtig als oprichter van de onafhankelijke platenfirma Antler-Subway. Als platenbaas ligt hij mee aan de basis van het succes van Milk Inc, Kate Ryan, Belle Perez, 2 Belgen, Nacht und Nebel, Won Ton Ton, Yasmine, 2 Fabiola en is hij de pionier van de Belgische dance muziek. Het duurt tot 1987 voor hij zichzelf ontplooit als componist en producer. Zijn alter ego Praga Khan wordt een wereldwijd fenomeen wanneer hitsingle ‘Injected With A Poison’ uitkomt in 1992. De single staat zes weken in de Britse hitlijsten en op nummer één in de top 10 Billboard Dance-hitlijst in Japan en betekent de grote doorbraak van Praga Khan in de Verenigde Staten.Een doorbraak die leidt tot een Amerikaanse platendeal met niemand minder dan Rick Rubin (producer van oa Red Hot Chili Peppers, Jay-Z, Metallica en Johnny Cash) die samen met Engelen het album van nevenproject Lords of Acid produced. Hoewel je het amper nog een nevenproject kan noemen wanneer er meteen meer dan 850.000 exemplaren van debuutalbum ‘Lust’ over de toonbank gaan. Ook follow-up album 'Voodoo-U' overschrijdt de kaap van 500.000 exemplaren.In 1995 wordt Praga Khan gevraagd een album te schrijven voor het legendarische computerspel Mortal Kombat. Het album wordt een succes in de States met meer dan 500.000 verkochte cd's. Dit betekent een derde gouden album op rij in de VS.

Ook Hollywood wordt zich bewust van zijn talent. Zo duikt de muziek van Praga Khan op in de blockbusters 'Basic Instinct', 'Sliver', 'Bad Lieutenant', 'Strange Days' en 'The Spy Who Shagged Me'. Ook als remixer zijn Praga Khan en zijn team gegeerd en nemen ze nummers onder handen van Jean-Michel Jarre, White Zombie, Alice in Chains en Gravity Kills. De live shows worden steeds legendarischer en Praga Khan is in 2000 de eerste Belgische headlilner op het hoofdpodium van Rock Werchter.In de daaropvolgende jaren schrijft Praga Khan de muziek voor het ballet 'Not Strictly Rubens' en onderneemt hij vier theatertours met als leidraad kruisbestuivingen tussen verschillende kunstvormen (ballet, performing arts, action painting). Al die tijd blijft hij ook wereldwijd actief als veelgevraagde gast op de grote festivalpodia.Een kleine 20 jaar later heeft Maurice Engelen met zijn projecten Praga Khan en Lords of Acid wereldwijd miljoenen platen verkocht en wordt hij internationaal erkend als pionier en innovator van de elektronische muziek.

Nooit iemand om op zijn lauweren te rusten, blijft Maurice Engelen nieuwe muziek uitbrengen. Ook live blijft hij verrassen door steeds nieuwe elementen te introduceren in zijn shows. Zo gaat op 22 november de nieuwe theatertour ‘Khantasia’ van start in het cultureel centrum van Evergem terwijl er ook hard wordt gewerkt aan een eerste akoestisch album.“Of het nu in Tokyo, New York of Oostende is, met Praga Khan of Lords of Acid, al 30 jaar lang laat Maurice Engelen muziekliefhebbers moeiteloos uit hun dak gaan. Hij vindt zijn muziek en de manier waarop hij ze live brengt keer op keer opnieuw uit. Het doet ons dan ook enorm veel plezier dat we een van de pioniers van de Belgische elektronische muziekscene in de bloemetjes kunnen zetten”, aldus Carine Libert.“Ik voel me bijzonder verheugd en vereerd met deze carrièreprijs. Ik wil deze prijs ook opdragen aan de vele fans wereldwijd die mij de mogelijkheid gegeven hebben om mijn muzikale droom te realiseren”, aldus Maurice Engelen.


Download onze app voor iOS of Android