.
Lenny Kuhr
zondag 5 juni 2022

Lenny Kuhr verloor haar stem: “Ik besta niet meer”

Dat was een moeilijke periode

In 1969 won ze nog het Songfestival in Madrid, amper enkele jaren verloor ze haar stem. Het zijn bijzondere, maar ook heftige jaren geweest voor zangeres Lenny Kuhr. Eentje met veel mooie momenten, maar ook lastige momenten.

“Ik heb enkele jaren geleden een boek geschreven over het proces dat ik heb doorgemaakt nadat ik in 93 mijn stem verloor: ‘Gekust door de eeuwigheid’. Ik voelde me door mijn stemverlies enorm beperkt, maar door me eraan over te geven, stelde ik me open voor een stroom van nieuwe energie”, zegt ze in Dag Allemaal.

Hoe het komt dat Lenny haar stem verloor, daar had iedereen in het begin het raden naar, ook de dokters. Maar na vele onderzoeken was de oorzaak gevonden. Lenny leed aan spasmodische dysfonie.

“Alle lage tonen waren uit mijn stem verdwenen door een verlamming van m’n strottenhoofd. Ik kon geen klinkers meer zeggen. Gelukkig moest ik toen niet onder het mes. Mensen die zich daar aan laten opereren kunnen nooit meer zingen.”

Lenny werd door heel wat emoties overmand en er ging heel wat door haar heen. “Als het zingen en spreken wegvalt, besta ik niet meer. Het was een vreugde om te ontdekken dat we spirituele wezens zijn die uit dezelfde bron komen. Door je fysieke beperkingen te aanvaarden, voel je dat de kracht in jezelf onbeperkt is.”

Bio van Lenny Kuhr

Meer Over:

Lenny Kuhr