.
News Image

Zoon Paul Severs bezorgd om hulpbehoevende moeder

Chrstophe Severs heeft zorgen om z’n moeder…


Twee maanden na het overlijden van Paul Severs weegt het gemis nog zwaar door bij zijn zoon Christophe. Bovendien zijn er de zorgen om zijn hulpbehoevende moeder Paulette. “Zonder jou ben ik verloren, ben ik alleen in die stille duisternis,” klinkt het in het nummer dat Christophe Severs schreef als eerbetoon aan z’n overleden vader Paul. Een bijzonder emotioneel en mooi nummer, maar toch had Christophe er zijn twijfels over. “Gaan mensen niet denken dat ik zijn nagedachtenis misbruik door deze song nu te lanceren?” vroeg Christophe Severs zich af. Maar als muzikant en componist is het nu eenmaal zijn manier om om te gaan met al die emoties van de laatste maanden. “Muziek maken helpt daar écht wel bij,” klinkt het in Dag Allemaal.

Ook aan z’n moeder Paulette vroeg Christophe raad. “Gaan de mensen me dit niet kwalijk nemen?” vroeg Christophe aan z’n moeder. Maar zij was duidelijk in haar antwoord: “Natuurlijk niet, je doet dit toch ter ere van je pa. Het is een fantastisch mooi nummer…” En met de goedkeuring van z’n moeder bracht Christophe Severs het nummer uit. Ingezongen door de 15-jarige Nina Butera, een protégée van zowel Paul als Christophe Severs. Maar ook al gaf z’n moeder haar zegen, toch maakt Christophe zich zorgen om Paulette…

“De eerste weken sliep ze amper twee of drie uurtjes per nacht,” aldus Christophe Severs. Toch gaat het ondertussen al wat beter met haar, al blijft ze hulpbehoevend. “Ik heb haar al verschillende keren voorgesteld om bij mij, Liesje en de kinderen te komen wonen, maar ze wil niet. Ze wil in haar eigen huis blijven,” aldus Christophe Severs over zijn moeder Paulette. Toch is zelfstandig wonen moeilijk voor de hulpbehoevende Paulette…

De 67-jarige Paulette lijdt immers aan een oogziekte waardoor zelfstandig leven geen evidentie is. Toch heeft ze geleerd haar plan te trekken, beseft ook Christophe Severs. Paulette was het immers wel gewoon alleen te zijn. “Ze was het ook wel gewend om alleen te zijn, natuurlijk, pa was enorm veel buitenshuis,” aldus Christophe. En Paulette kan rekenen op de buren die haar enorm veel helpen. En ook Christophe zelf heeft de band met zijn moeder aangehaald.

“Ik heb nu veel meer contact met m’n ma dan vroeger. Ik bel haar praktisch elke dag en zie haar drie, vier keer per week.” Christophe beseft dat zijn moeder zich prima weet te behelpen in haar eigen coconnetje. Toch had hij zijn moeder graag in huis genomen, maar dat wil ze niet. “Ze heeft nog te veel banden met het huis waar ze al zo lang woont. Het staat er vol met foto’s van ons pa. Er is nog niks weggehaald. Maar ze is toch al voorzichtig op de uitkijk naar iets voor later… een serviceflat of appartement.”

Want Christophe weet dat z’n moeder allesbehalve levensmoe is. “Ze trekt zich nogal op aan de kleinkindjes.” Toch denkt Christophe dat zijn moeder het veel zwaarder heeft dan ze laat uitschijnen. “Mijn moeder laat haar gevoelens niet zien. Maar ik heb niet de indruk dat ze depressief is, dat ze zelf niet meer wil leven. Dat wil ze zeker, alleen al voor de kleinkinderen”, aldus Christophe Severs in Dag Allemaal.

“M’n ma is best wel een sterke vrouw, maar wat ze nu wil, is rust,” maakt Christophe zijn punt duidelijk. Paulette ontvangt enkel familie en naaste vrienden bij haar thuis tot ze het enorme verlies verwerkt heeft.