.
Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch
zondag 29 mei 2022

Vlaamse regisseurs schrijven geschiedenis in Cannes

Wat een Belgische triomftocht!

Zaterdagavond zijn de prijzen van het 75ste Festival van Cannes uitgereikt: Close van Lukas Dhont is bekroond met de Grand Prix, De acht bergen van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch gaat naar huis met de Prix du Jury. De Vlaamse coproductie Tori et Lokita van de gebroeders Dardenne mocht de Prix du 75ème in ontvangst nemen.

Al voor de start was deze 75ste editie van het Festival van Cannes een historisch evenement voor de Vlaamse film. Nooit eerder werden drie titels van Vlaamse filmmakers uitgenodigd voor de Officiële Selectie. Deze historische prestatie werd vanavond extra in de verf gezet tijdens de slotavond, waar de jury bestaande uit o.a. Noomi Rapace, Asghar Farhadi, Joachim Trier en voorzitter Vincent Lindon aan verschillende Vlaamse titels prijzen uitreikte.

Naast de prijzen voor Close, De acht bergen en Tori et Lokita staan nog meer films met een Vlaamse insteek op het palmares. Zo ging de Caméra d'Or voor de beste eerste film naar War Pony, het door Caviar geproduceerde Amerikaanse speelfilmdebuut van Riley Keough en Gina Gammell. De Prix Un Certain Regard, de hoofdprijs voor de belangrijkste nevensectie in Cannes, werd gisteren al uitgereikt aan Les pires van Lise Akoka en Romane Gueret, een Franse film waarin acteur Johan Heldenbergh een van de hoofdrollen speelt.

In een eerste reactie op de prijzenregen verklaart Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon: "Het Festival van Cannes was dit jaar meer dan ooit Vlaams. Dat is een geweldige opsteker voor onze Vlaamse filmindustrie. Het winnen van de Grand Prix en de Prix du Jury zal huidige en toekomstige filmmakers inspiratie en hoop geven om hier ook ooit te staan en een prijs in de wacht te slepen."

Directeur-intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) Koen Van Bockstal vult aan: "Met vijf Vlaamse regisseurs in de officiële selectie en drie in de competitie was 2022 sowieso al een bijzonder jaar voor de Vlaamse film in Cannes. Het winnen van de Grand Prix, daar durf je niet eens op te hopen en is voor het eerst in de geschiedenis van het festival en het VAF. Gelukswensen aan Lukas Dhont, Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch en alle Vlaamse filmmakers in Cannes namens iedereen bij het VAF en de volledige Vlaamse sector. Een volkomen verdiende erkenning voor zoveel talent."