.
News Image

Vanavond in FC United

De beleidsmakers van het Belgisch voetbal over raciscme en discriminatie.

Vanavond kan je op Canvas naar aflevering 2 van 'FC United' kijken en daarin komen de leidinggevenden in de Belgische voetbal aan bod.

De tweede aflevering toont de witte structuren van ons voetbal. Leidinggevende functies in ons voetbal zijn zeker geen weerspiegeling van de diversiteit op het veld en in onze maatschappij. Zo zijn er nauwelijks clubbestuurders met een migratieachtergrond, zo is er een enkele scheidsrechter in ons profvoetbal met een migratieachtergrond en zo hebben heel wat van onze clubs problemen met een effectieve doorstroming van divers talent. FC United behandelt al die thema’s open en eerlijk, zonder taboes. Het is geen aanval met de voet vooruit, maar een zoektocht naar een oplossing, samen met alle betrokkenen.
Roberto Martinez: “Bij de Rode Duivels is diversiteit absoluut geen issue meer. En ik ben ervan overtuigd dat wanneer deze succesvolle generatie zijn weg zoekt als trainer of bestuurder, dat het Belgische voetbal een enorme stap vooruit zal zetten op vlak van diversiteit.”

Zelfa Madhloum: “Ik ben het echt beu dat ik op en rond het voetbalveld steeds word aangesproken op mijn huidskleur. Dat mag echt wel eens gaan stoppen hoor.”
Met getuigenissen van Stijn Van Bever (woordvoerder Pro League), Peter Croonen (voorzitter Pro League), Peter Bossaert (CEO KBVB), Sammy Mahdi (staatssecretaris voor asiel en migratie en amateurvoetballer), Zelfa Madhloum (scheidsrechter), Kris Bellon (hoofd scheidsrechters Voetbal Vlaanderen), Jonathan Lardot (professioneel scheidsrechter), Roberto Martinez (bondscoach Rode Duivels en technisch directeur KBVB), Mohamed Al Ouahmi (Brussels jeugdcoach), Jeroen Scheerder (professor sportsociologie KU Leuven), Michel Pradolini: (voorzitter City Pirates Linkeroever), Karel Van Eetvelt (CEO RSC Anderlecht, tot 1 april), Mehdi Bayat (voorzitter KBVB en voorzitter Sporting Charleroi), Grace Veys (medewerkster Fare Network, een Britse non-profitorganisatie die strijdt tegen ongelijkheid in het voetbal.