.
Enkele internationale deelnemers van het Big Deal project in Vilvoorde, november 2019
woensdag 14 april 2021

Theater van A tot Z’ leidt opnieuw groot Europees cultuurproject

‘Dankzij Europese subsidies bestaat onze theatergroep nog’

'Theater van A tot Z’ is opnieuw begonnen aan een groot gelijkekansenproject waar zes landen aan meewerken. Dat Europese partnerschap is meer dan 140.000 euro waard en zal bijna twee jaar duren. Het doel: kwetsbare doelgroepen via dramatische expressie online ondersteunen. Pluspunt: op die manier verzekert ‘Theater van A tot Z’ zijn voortbestaan.

‘Theater van A tot Z’ is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een gerespecteerd toneelgezelschap dat zowel in cultuurcentra, scholen als bibliotheken professioneel, maatschappelijk relevant theater brengt. Hun voorstelligen richten zich op mensen die weinig tot geen cultuurervaring hebben, zoals jongeren of anderstaligen. Daarnaast geven ze dramaworkshops aan kinderen en leerkrachten.

De Europese Commissie heeft recent het internationale project DEPART goedgekeurd, dat door het gezelschap gecoördineerd wordt. In het project zullen verscheidene socio-culturele organisaties bijna twee jaar lang samenwerken om kwetsbare doelgroepen online te bereiken en via acteertechnieken en de knowhow van acteurs aan hun sociale vaardigheden te laten werken. De verschillende partners zijn, naast ‘Theater van A tot Z’: een inclusieve theatergroep uit Tsjechië, een cultuurcentrum uit Polen, een netwerk van vrouwenrechtenorganisaties uit Noord-Macedonië, een cultuurvereniging uit Turkije en een vormingscentrum uit Italië.

Jeroen Baeyens (coördinator): “De partners in dit project werken allemaal met kwetsbare doelgroepen, die vaak een sociale achterstand hebben. Ze helpen die mensen hun talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Wij gaan met dit project op zoek naar nieuwe manieren van online onderwijs voor deze doelgroepen, met de hulp van drama en expressie. Dat kan via online workshops of via instructiefilmpjes op maat van de doelgroepen. Denk in ons geval bijvoorbeeld aan interactieve video’s die anderstaligen meer zelfvertrouwen geven om Nederlands te spreken, of aan content die jongeren helpt om psychische problemen bespreekbaar te maken.”
‘Theater van A tot Z’ is een buitenbeentje in de cultuursector. Het gezelschap legt steeds de link tussen cultuur, onderwijs en welzijn. Dit project bouwt daarop voort. Het idee ontstond tijdens de eerste corona-lockdown. Veel kwetsbare doelgroepen verloren toen hun weinige sociale contacten. Ook schoolse opleidingen en cursussen vielen gedeeltelijk stil. Het gezelschap wil er nu voor zorgen dat er alternatieve manieren ontwikkeld worden om die doelgroepen ook op een niet-fysieke manier te bereiken, en zal bijvoorbeeld leerkrachten, vormingswerkers en acteurs de tools aanreiken om dat op een motiverende manier te doen.”

Peter Schoenaerts (dagelijks leider): “Vorig jaar eindigde BIG DEAL, het eerste Europese project dat we mochten coördineren en dat vooral gericht was op kunsteducatieve begeleiders van kwetsbare doelgroepen. Het is ironisch dat we door de Europese Commissie duidelijk erkend worden voor onze vernieuwende aanpak, maar dat we daar in eigen land amper financiële ondersteuning voor kunnen vinden. Zeker in deze tijd, nu de cultuursector al een jaar stil ligt, zorgen dit soort projecten ervoor dat we onze acteurs kunnen blijven motiveren en dat het voortbestaan van ons gezelschap verzekerd is.”

Dit en volgend jaar zullen de internationale partners geregeld online meetings houden, maar ook bij elkaar op bezoek gaan om van elkaar te leren. Dat moet resulteren in een website met educatieve materialen en tips om kansengroepen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling, buiten een schoolse context. De eerste fysieke bijeenkomst van de internationale partners staat gepland in Skopje (Noord-Macedonië), in augustus. Een bijeenkomst in België zal pas in het voorjaar van 2022 plaatsvinden, de deelnemers komen zowel naar Antwerpen als naar Vilvoorde.

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Peter Schoenaerts

Meer Over:

Peter Schoenaerts