.
Andy Peelman, Peter Schoenaerts
vrijdag 10 februari 2023

Bekende Vilvoordse acteur in 'Het verhaal van Vlaanderen'

Er is nog een leven na De Buurtpolitie.

De afgelopen zeven jaar was acteur Peter Schoenaerts uit Vilvoorde geregeld te zien als meneer pastoor in 'Echte verhalen: De Buurtpolitie' (VTM). Die periode ligt nu achter hem. Peter gaat weer theater maken én speelt op zondag 12 februari mee in 'Het verhaal van Vlaanderen' (VRT).

Peter Schoenaerts: "Ik heb met veel plezier in 'Echte verhalen: de Buurtpolitie' meegespeeld. Vooral aan de jaren dat ik vaak samen met Andy Peelman op de set stond bewaar ik de beste herinneringen'. Nog steeds word ik elke dag wel een paar keer aangesproken als 'meneer pastoor', wiens naam eigenlijk Tom Decoster is. Maar na zeven jaar wordt het tijd om weer eens aan andere uitdagingen te gaan denken."

En een van die nieuwe uitdagingen is 'Het verhaal van Vlaanderen'. Daarin speelt Peter komende zondag Jan Frans Vonck, een jurist en een van de leiders van de Brabantse Omwenteling, die het Oostenrijkse gezag omverwierpen, eind achttiende eeuw.

Peter Schoenaerts: 'Ik had twee draaidagen en werkte samen met acteur Johan De Paepe, die Hendrik van der Noot speelt. Ook met Tom Waes was het prettig samenwerken. Het was heerlijk om kleding uit die tijd te mogen dragen, en om met zo'n typische pruik te kunnen spelen. Al jeukte die nogal (lacht)."

Peter speelde vorig najaar al een gastrol in de Engelstalige 'Professor T', die in het Verenigd Koninkrijk werd uitgezonden op commerciële zender ITV. Als germanist met een toneelopleiding in New York had hij daar het juiste accent voor. Maar Peters grote liefde blijft toch wel het theater.

Peter Schoenaerts: "Ik ben al jaren de dagelijks leider van 'Theater van A tot Z', waar ik binnenkort ga meespelen in 'De kleine prins' en de theaterproductie 'Dag vreemde man' ga regisseren. Daarin zullen twaalf anderstaligen op het podium staan; ze zullen hun levensverhalen vertellen en bekende Nederlandstalige liedjes zingen. Beide producties gaan volgend jaar op tournee."