.
Voorzichtig Viktor!
woensdag 3 augustus 2022

Buurtpolitie-acteur brengt ‘Voorzichtig Viktor!’ uit

Een bijzonder prentenboek over eerste hulp

Op maandag 8 augustus verschijnt ‘Voorzichtig Viktor!’, een vrolijk prentenboek om peuters en kleuters de basisbeginselen van EHBO aan te leren. Het boek is een Vlaams-Nederlands initiatief voor ouders, scholen en medische dienstverleners. Leuk weetje: het kwam tot stand met medewerking van drie acteurs uit het populaire VTM-programma ‘Echte verhalen: de Buurtpolitie’.

In ‘Voorzichtig Viktor!’ speelt het jongetje Viktor zelf voor dokter. Zijn liefste knuffels zijn de patiënten en ze mankeren allemaal wat anders. Gelukkig heeft Viktor een EHBO-koffer vol met spulletjes waarmee hij hen kan helpen. Het boek zit trouwens vol met tips voor bij kleine ongelukjes. Er zijn ook een gratis downloadbare kleurplaat en een liedje beschikbaar. Dat wordt gezongen door Eva De Roovere.

Het idee voor ‘Voorzichtig Viktor’ kwam van Luc Van de Velde, oprichter van EHBO Vlaanderen, een opleidingscentrum voor eerste hulp dat samenwerkt met scholen, bedrijven en organisaties. Luc speelt al enkele jaren de rol van spoedarts in ‘Echte verhalen: De Buurtpolitie’ op VTM. Daar leerde hij ook acteurs Tim Ost en Peter Schoenaerts kennen. Tim speelde lange tijd politieagent Tom in de reeks, is bovendien verpleegkundige in het AZ Damiaan Oostende én heeft een opleiding vormgeving gevolgd. Peter Schoenaerts is bekend van zijn rol als meneer pastoor, Tom Decoster, en hij is in het echte leven ook uitgever bij uitgeverij Boeklyn in Vilvoorde.

Luc Van de Velde: ‘De puzzel was snel gelegd. Ik sprak met hen beiden over mijn idee om jonge kinderen op een speelse en fantasierijke manier met eerste hulp in contact te brengen. En van het één kwam het ander. Peter bracht me in contact met Kim Koelewijn, die de ideale persoon was om hier een verhaal rond te schrijven.’

Kim Koelewijn studeerde Klinische kinder- en jeugdpsychologie aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een opleiding tot leraar basisonderwijs. Ze maakt al jaren lesmethodes voor de Nederlandse uitgeverij Boom, schrijft verhalen voor kinderen en componeert liedjes, o.a. voor het theater. Kim woont en werkt al twintig jaar in Brooklyn, New York. De illustraties zijn van de hand van de Nederlandse Daniëlle Schothorst, die al jaren haar eigen kinderboeken schrijft en illustreert. Ze werkte al voor uitgeverijen als Clavis, Zwijsen, Malmberg en Kluitman. Daniëlle maakte ook vaak animaties voor het populaire Nederlandse kinderprogramma ‘Sesamstraat’.

Kim Koelewijn: ‘Toen Luc me sprak over een boek over eerste hulp voor jonge kinderen was ik helemaal gewonnen voor het idee. Het is niet alleen een nuttig onderwerp, maar je kan er ook zoveel kanten mee uit. Ik wilde graag zijn leerrijke tips met verbeelding combineren. En ik wist meteen dat ik voor de illustraties bij Daniëlle moest aankloppen. Samen hebben wij voor uitgeverij Kluitman al eens een kinderboek gemaakt: ‘Wie heeft die scheet gelaten?’ En dat was een prachtig boek, ondanks het onderwerp (lacht).’

Het boek ‘Voorzichtig Viktor!’ is in de boekhandel te koop en kost 19,95 euro. Wie het vóór 8 augustus bestelt, krijgt 2 euro korting.

Beluister hier het liedje, gezongen door Eva De Roovere: https://youtu.be/I5lz7X_xHeI

Bio van Eva De Roovere, Tim Ost, Peter Schoenaerts en Luc Van de Velde