.
News Image

Rik Torfs kiest voor sport

Rik Torfs op Canvas.
Naar Alleen Elvis komen zonder Philippe Claudel is voor rector Rik Torfs ondenkbaar. Zijn grote bewondering voor de Franse schrijver en regisseur blijkt uit zijn keuzefragment uit “Il y a longtemps que je t’aime”, het regiedebuut van Claudel. Een interview met de Belgisch-Amerikaanse advocaat en kunstkenner Harry Torczyner inspireert Torfs tot vrij denken en vrij spreken. Altijd en overal. En de kerkjurist kiest zowaar ook voor sport: langeafstandsloper Willy Polleunis gaf Torfs, door te lopen, een zeer belangrijke les in het leven. Welke? Kijken…

Op zaterdag 7 november om 22.20 u. op Canvas en canvas.be.

Rik Torfs is onmogelijk onder één noemer te vangen. Hij is rector van de KU Leuven, professor Kerkelijk Recht, mediafiguur, ex-politicus en enthousiast beoefenaar van het geschreven én gesproken woord. En dat zullen Thomas en de kijkers geweten hebben. Maar bovenal is Rik Torfs iemand die vrijheid van denken ziet als het hoogste goed. Die vrijheid vindt hij… in de kerk die hij wekelijks bezoekt. De enige plek waar niets moet. Een totale breuk in de dag en in het leven.

Geboren in een nest waar intellectuele en culturele prikkels gewoon in de pap en in de soep zitten, blijft Torfs heel zijn leven hongerig zoeken naar voedsel voor zijn geest. En het lekkerste stukje van de maaltijd is poëzie. Want in poëzie is de nood om ‘scherp’ te lezen het grootst.

Lezen is een genot, televisie maken is een genot maar het genot wordt nog groter als Torfs mag schrijven. En als hij, elke dag, rector mag zijn en is. Een betrokken-bij-de-wereld rector want in zijn openingsspeech bij de start van het academiejaar heeft hij het niet over de universiteit maar over de vluchtelingencrisis....

Rik Torfs houdt van traditie zonder traditioneel te zijn: ‘Traditie is niet iets om het verleden te koesteren maar om in het heden en in de toekomst stoutmoedig te zijn’. En stoutmoedig is hij.