.
Rik Torfs
zaterdag 28 januari 2023

Rik Torfs: “Het hoogtepunt zal hier snel voorbij zijn”

Het komt overwaaien uit de VS

Waar is de tijd dat woke nog niet zo’n heisa wist uit te lokken. Rik Torfs dateert nog uit de tijd dat woke zijn het zien van allerlei subtiele vormen van discriminatie en onrecht was. Is dat ondertussen eventjes anders uitgedraaid.

“De hamvraag is of het niet is uitgegroeid tot een alternatieve ideologie. En dat het mensen juist plaatst in een groep gelinkt aan bijvoorbeeld huidskleur, geslacht of seksuele geaardheid”, zegt Torfs in Tv Familie.

Tot voor kort werd ieder mens benaderd als een individu. Ondertussen wordt hij of zij meer gezien als onderdeel van een groep. Daar komt dan bij kijken dat je automatisch met de voor- en nadelen van een groep te maken krijgt.

“Ik weet niet of woke zou generatiegebonden is. Misschien zullen jongeren het sneller oppikken, maar sowieso valt op dat het vooral een Angelsaksisch gegeven is. Wat in de VS in de mode is, waait na verloop van tijd over naar Europa. In Nederland en Frankrijk speelt het woke gegeven zich vooral af bij de culturele elite.”

Rik heeft nooit uitgesloten dat hij zelf misschien wel woke zou kunnen worden. Maar dan wel pas als het niet meer in de mode zou zijn. “Er zijn mensen die denken dat de geschiedenis zich constant herhaalt, maar vroeg of laat komt er een knik in de curve. Ik heb het gevoel dat in de VS het hoogtepunt al voorbij is, dus vroeg of laat sterft het in Europa ook wel uit.”

Bio van Rik Torfs

Meer Over:

Rik Torfs