.
News Image

Nieuw album van Dez Mona

Dez Mona komt op de proppen met een live-album.

Dez Mona komt op de proppen met een live-album.

Sinds het prille begin hechtte Dez Mona al veel belang aan de manier waarop haar werk naar het podium werd vertaald. Het stond dus in de sterren geschreven dat de groep vroeg of laat met een live-cd zou uitpakken en vandaag is het zover:
'X', zoals het kleinood heet, is het Romeinse cijfer 10 dat precies verwijst naar het aantal jaren dat zanger Gregory Frateur en contrabassist Nicolas Rombouts al samen muziek maken. X is meer dan zo maar een best of/live, maar een document dat de energie van hun concerten illustreert, en... net zo zorgvuldig is afgewerkt als hun studioplaten.

De collectie geeft een goed beeld van de ontwikkeling die Dez Mona heeft doorgemaakt tussen 'Pursued Sinners' (2005) en 'A Gentleman's Agreement' (2013). Ze bevat nummers uit alle langspelers van de groep en bestrijkt het hele stilistische spectrum tussen rock, jazz, klassiek, gospel, tango en chanson dat inmiddels haar handelsmerk is geworden.
"Maar", zegt Rombouts, "we willen de songs wél laten horen zoals we ze vandaag spelen, met onze huidige band. Want onze muzikale aanpak is door de jaren heen enorm veranderd."

De tracks werden ingeblikt tijdens een zevental concerten in Brussel en Antwerpen, gespreid over een periode van een klein jaar. Dat gebeurde telkens met dezelfde apparatuur, dezelfde groepsbezetting, dezelfde opnametechnicus en dezelfde geluidsmixer.
Behalve materiaal uit alle tot dusver verschenen langspelers van de groep bevat 'X' ook twee nieuwe nummers, waaronder een gospeltraditional bekend van Mahalia Jackson, en één nieuwe, nog niet eerder eigen uitgebrachte song, waar enkel de bezoekers van de recente optredens vertrouwd mee zullen zijn.

Met haar nieuwe live-plaat maakt Dez Mona een tussentijdse inventaris en rondt ze een hoofdstuk in haar carrière af. "We willen in de toekomst zeker nog samenwerken met producer Jo Francken en de muzikanten uit onze huidige bandbezetting. Alleen is voor ons nu het moment aangebroken om terug te keren naar onze roots en alles weer als duo aan te sturen", onderstreept Rombouts. "Dez Mona kan zo klein of zo omvangrijk zijn als we het zelf willen, maar de essentie is en blijft de samenwerking tussen Gregory en mij."

Bio van Dez Mona

Meer Over:

Dez Mona