.
News Image

Minister De Block wordt verpleegster

Politici op de werkvloer.
Cathérine Moerkerke trekt op woensdag 22 mei voor Telefacts met drie ministers naar de werkvloer: ze stuurt Koen Geens naar de gevangenis als cipier, steekt Maggie De Block in een verplegersuniform en laat Liesbeth Homans mee op ronde gaan bij behoeftigen. Alle drie draaien ze daadwerkelijk een shift mee. Ministers voeren een legislatuur lang een beleid dat onmiddellijk voelbaar is in de sector(en) waarover ze bevoegd zijn. Maar hoe ervaren de mensen op het terrein de politieke beslissingen? Zowel zij die in de sector werken, als diegenen die er beroep op doen? Na vijf jaar is het tijd om de balans op te maken.

Minister Van Volksgezondheid Maggie De Block gaat naar het Stedelijk Ziekenhuis van Aalst waar ze zowel op de spoedafdeling als op geriatrie bijspringt. “Ze zijn hier goed voor mij en werken hard”, geeft een bejaarde vrouw de minister mee. “Maar ze mogen gerust meer verdienen”.

Minister van Justitie Koen Geens volgt acht uur lang in het spoor van de cipiers van de gevangenis van Antwerpen. Uitgerekend op de dag waarop de late ploeg een staking heeft gepland. De gedetineerden maken van de gelegenheid gebruik om hun beklag te doen tegen de minister. “We zitten hier met te veel volk in één cel. Dat is echt niet leefbaar”.

En tot slot volgt Cathérine Liesbeth Homans, Vlaams minister van Armoedebestrijding. Homans gaat op pad met de sociaal werkers van vzw Wieder in Brugge, een organisatie die hulp biedt aan kansarmen. “Ik ben zelf opgegroeid in een sociale woning. Ik weet waarover ik spreek”, aldus de minister.

Telefacts, woensdag om 23.30 op VTM.