.
News Image

Kobe Ilsen terug met Op Eén

Kobe reist de wereld rond voor tweede seizoen.

Vanaf woensdag 8 januari zoekt Kobe Ilsen in het tweede seizoen van Op één naar antwoorden op heel wat van onze huidige bezorgdheden. Krijgen we later voldoende pensioen? Is er nog gezonde lucht in België? Loopt er straks nog water uit onze kraan? Kortom: zijn we eigenlijk goed bezig in België, en wat kunnen we leren van andere landen? Met al die vragen trekt Kobe nieuwsgierig voorbij onze landsgrenzen om te kijken en te vergelijken. Want afstand nemen helpt om alles in een juister en ruimer perspectief te plaatsen, om bij te leren en nieuwe, verrassende inzichten op te doen.

Met een erkende wereldranglijst in de hand, van betrouwbare instanties als WHO, UN of OESO trekt Kobe per thema naar de beste en slechtste leerling op die lijsten. Geen interviews met ministers of andere hooggeplaatsten, wel met gewone mensen die hem nieuwe inzichten aanreiken rond relevante thema’s voor ons Belgen, zoals verkeersveiligheid, ouder worden, luchtkwaliteit, vleesconsumptie… Zo krijgt Kobe advies over fit en gelukkig oud worden van de 102-jarige Kikue in Japan. In Moldavië gaat hij mee met een chauffeur die dronken achter het stuur werd betrapt en nu als straf lijken moet wassen in een mortuarium. In Zuid-Korea ziet Kobe hoe de jeugd enkel nog virtueel sport, iets wat ook in België steeds populairder wordt. Gewone mensen met ongewone verhalen.

Het resultaat is een boeiende zoektocht naar wat wij Belgen kunnen opsteken van onze dichte en verre buren. Of ze nu het best of het slechtst scoren op vlak van ouder worden, alcohol, verkeer, water, beweging, gezonde lucht of vlees: hun inzichten en nieuwe blik geven een antwoord op enkele prangende bezorgdheden van Belgen.

Op één: vanaf 8 januari elke woensdag om 20.40 uur op Eén.