.
News Image

Kobe Ilsen wil Stockholm naar Antwerpen brengen

Stockholm heeft gezondere lucht dan Antwerpen.


Vanavond kan je op Eén kijken naar de zesde aflevering van Op Eén. De klimaatspijbelaars zullen het programma wellicht met grote aandacht volgen.



Is er nog gezonde lucht in België? Negen op de tien wereldwijd leeft in gebieden waar de luchtkwaliteit niet voldoet aan de normen van de WHO. Wij Belgen horen daarbij. Onze lucht is eigenlijk niet proper genoeg om gezond te leven. Wat kunnen we leren van Stockholm, de stad met de properste lucht ter wereld? Het duurzaam beleid van Zweden is inspirerend. Tegen 2040 wil de stad volledig CO2-vrij zijn. Een heel ander verhaal in Ulaanbaatar (Mongolië), een van de steden met de slechtste luchtkwaliteit ter wereld. De fijnstof-waarden overschrijden er maar liefst 133 keer de toegelaten WHO-waarde.

Kobe: “Ik ben een kind van Zwijndrecht, een dorp gesandwicht tussen de Antwerpse haven en de Antwerpse ring. Luchtkwaliteit is al van jongs af aan een bezorgdheid. Na Mongolië ben ik nog veel bezorgder dan ooit tevoren. Willen we dat een longontsteking de belangrijkste doodsoorzaak is bij onze jeugd?”



Op Eén, vanavond om 20.35 uur op Eén.

Bio van Kobe Ilsen

Meer Over:

Kobe Ilsen Op één