.
Jo met de Banjo
zaterdag 25 januari 2020

Jo Met De Banjo reageert op open brief Tom De Cock

‘Kom eens uit je ivoren toren’


De open brief van Tom De Cock werd vrijdag met gemengde gevoelens onthaald. Uiteraard zijn er heel wat mensen die het met de presentator van MNM eens zijn, maar er zijn er ook die kritiek hebben op de presentator. Eén van hen is Jo De Clercq, beter bekend als Jo Met de Banjo. Jo was jaren werkzaam voor de openbare omroep en kon zich vrijdag niet inhouden toen hij het bericht van De Cock las. “Het verbaast mij dat een MNM-DJ zo weinig weet van de VRT en wat daar momenteel allemaal gaande is. Het verbaast mij nog meer dat jij , de vlotte prater en verstandig baasje die ik graag bezig hoor, zo weinig begaan is met het grote huis dat de VRT is”, schrijft De Clercq in de open brief aan Tom De Cock.


“Dat je er niet even bij stilstaat hoeveel mensen het mogelijk maken dat een luxepaardje zoals jij vrolijk zijn ding kan en mag doen… Radio- en TV-programma’s maken is een samenwerking tussen heel veel mensen: technici, producers, journalisten, van poetsdienst tot directeurs. Het hele gebouw, van parking tot dak, met de vele studio’s, bureau’s, vergaderlokalen, enz…En bovendien heeft de Openbare Omroep de enorme taak/uitdaging om voor heel Vlaanderen nieuws, informatie en ontspanning te brengen. En da’s alleen maar mogelijk als al die radertjes samenwerken. Daar bestaat een belangrijk woord voor: SOLIDARITEIT.”

Verder draait één en ander bij de openbare omroep en vele andere bedrijven rond respect voor elke job. “En daar spelen vakbonden en belangrijke rol in: dat de regels/afspraken in dit grote huis tussen top en basis correct verlopen. SOLIDARITEIT: doen wat je moet doen, krijgen waar je recht op hebt! Plichten voor iedereen, rechten voor iedereen. Samen Werken”, schrijft De Clercq op Facebook.


Net omdat bepaalde afspraken niet nagekomen zouden worden, zouden de werknemers van de VRT aan de alarmbel trekken. “Ook omdat door de vele besparingen VRT-medewerkers, jouw collega’s, hun job verliezen. Mannen en vrouwen die daar vaak al jaren werken, die families hebben waar ze moeten voor zorgen.”

De Clercq begrijpt niet dat Tom De Cock de mensen van de vakbond nooit heeft gezien. “Dat jij daar nog nooit van gehoord hebt ligt aan jou: in elke lift, aan elke muur hangen affiches, overal kom je folders tegen die je uitnodigen om mee te denken/werken aan die SOLIDARITEIT. Kom es uit je ivoren toren daar op het 7e bij MNM waar jullie zo goed verzorgd worden!, is de boodschap voor De Cock.