.
News Image

Jean-Marie Pfaff in Kroost

Een eerlijk en ontroerend portret.

Geen sant in eigen eigen land. Zelden is een spreekwoord zo van toepassing geweest als op Jean-Marie Pfaff. Als hij voor Kroost voor het eerst sinds het roemrijke WK Voetbal in 1986 terugkeert naar Mexico wordt hij daar bedolven onder de loftuitingen en de aandacht. De voorpagina van de populairste sportkrant, studiogast bij de grootste sportzender van Latijnse-Amerika, tientallen interviews: de terugkeer van El Sympatico is wereldnieuws in de Mexicaanse media. Jean-Marie is in zijn nopjes, voelt zich zichtbaar goed en geniet van de aandacht.

Terug in België staat hij voor een gesloten poort bij… SK Beveren, de club waar het voor hem allemaal begon en die hij eind jaren ‚70 naar zijn eerste landstitel in zijn bestaan leidde. Zò overweldigend als de aandacht was in Mexico, zo treurig is de confrontatie met zijn Beveren. „Ik word hier al 30 jaar niet meer uitgenodigd, ze kennen mij hier niet meer.”

Het is de vreemde paradox in het leven van Jean-Marie Pfaff: bejubeld in het buitenland, verguisd in zijn eigen achtertuin. Het gebrek aan erkenning doet hem zichtbaar pijn en zal als een rode lijn door de Kroost-uitzending lopen.

Ander frappant gegeven: de onvertelde familiegeschiedenis. Ondanks de honderden uren in prime time bleef het échte verhaal van Jean-Marie Pfaff al die jaren een blinde vlek: het veel te vroege afscheid van zijn vader, zijn jeugd in een woonwagen, het eeuwige gevecht met zijn afkomst. Na een promotiewedstrijdje in Nurnberg kraakt Jean-Marie als hij de herinnering aan zijn vader ophaalt. „Mijn vader heeft me welgeteld één keer zien spelen. Dat zal mij blijven achtervolgen, tot het einde van mijn dagen.”

Tot slot is er ook de confrontatie met Casa Hogar, het weeshuis in het Mexicaanse Toluca dat in de nasleep van het succesvolle WK in 1986 werd opgericht door de Belgische voetbalbond. Een toelage van 100.000 euro per jaar zorgde er voor dat tientallen weeskinderen onderdak en een opleiding kregen. 25 jaar lang. Maar vandaag blijft van dat project nauwelijks iets over, sinds stichter Michel D’Hooghe drie jaar geleden in alle stilte de stekker uit het project trok. Sindsdien wonen er nog een tiental kinderen in plaats van tachtig. Alleen de kerk in de tuin van Casa Hogar - Saint-Michel (!) - herinnert nog aan de doortocht van de président-fondateur.

Jean-Marie Pfaff in Kroost, zoals u hem eigenlijk niet kent, zoals niemand hem ooit eerder heeft gezien. Een bewogen en ontroerende aflevering. Maandag 13 april om 21.00 op VIER.