.
Jean Bosco Safari
vrijdag 17 november 2023

Jean Bosco Safari: “Alleen zij maakten toen kinderen”

En dat gaf problemen

Begin dit jaar zagen we Jean Bosco Safari nog een kleine rol spelen in ‘#LikeMe’. Voor de rest is hij niet zo vaak meer in de media-aandacht geweest. In Dag Allemaal praat hij over zijn Rwandese moeder die hem heeft moeten afstaan bij de geboorte.

De moeder van Jean en haar kinderen moesten halsoverkop vluchten toen de onafhankelijkheidsoorlog in Congo overwaaide naar buurland Rwanda. Jean is een dubbelbloed. Dat is de benaming voor onwettige kinderen die in Rwanda, Congo en Burundi werden geboren uit betrekkingen tussen een koloniale blanke man en een zwarte moeder, weet Dag Allemaal.

“Er zijn drie soorten mannen die in de kolonies kinderen maakten. In de eerste plaats de kolonialen zelf, vaak industriëlen. Ten tweede geestelijken en tot slot diplomaten”, zegt hij.

Wat opvalt is dat het allemaal mannen met veel geld, macht en aanzien zijn. En dat bracht dan weer problemen met zich mee. Want wat als die kinderen een deel van het fortuin van hun vader zouden willen.

“Kerk en staat werkten samen om, onder het mom van humanitaire hulp, die vrouwen aan te sporen om hun kinderen af te staan. 'Dat is het beste: jouw kind gaat kunnen studeren en daarna komt hij uiteraard terug.' Als moeders hun kind niet wilden afstaan, werden ze soms zelfs gekidnapt! Eens zij geadopteerd waren, kregen ze meteen een andere naam. Ze werden officieel kinderen van hun adoptieouders en verdwenen uit de geboorteregisters.”