.
Jean Bosco Safari
zaterdag 16 december 2023

Jean Bosco Safari: “Ze hebben er alles aan gedaan om dat te voorkomen”

Ze ging op zoek naar haar man

Niet alleen Jean Bosco Safari is ooit op zoek gegaan naar zijn roots en familie, ook zijn moeder is op zoek gegaan naar zijn vader. De twee waren al eventjes uit elkaar, maar toch wilde zijn moeder graag nog eens met haar man praten.

“Zoals zovele vrouwen in haar situatie, maar de Belgische autoriteiten hebben er alles aan gedaan om te voorkomen dat zij hun man vonden. Eén voorbeeld: mijn moeder was analfabeet - ze heeft me afgestaan met een duimafdruk - en kon dus niet tellen of rekenen. Toen ze niet kon antwoorden op de vraag hoelang ze samen was of hoe vaak ze seks had gehad met mijn vader, heeft men haar dan maar een cijfer in de mond gelegd. Zo werd gesuggereerd dat vrouwen als mijn moeder het niet zo nauw namen met de zeden”, zucht Safari in Dag Allemaal.

In 1960 kwam Jean Bosco bij een gezin in België. Zij hebben veel geld voor hem betaald, maar zijn moeder heeft daar nooit iets van gezien. Ook zijn naam werd veranderd naar iets veel Vlaamser.

Jean Bosco was amper zes toen het allemaal gebeurde. Hij begreep ook amper iets van de hele situatie en werd ook niet op de hoogte gebracht.

“Het gebeurde allemaal zonder enig overleg. Ik voelde mij vooral heel stil. In de voorstelling gebruik ik het woord 'woordloos'. Bewust, omdat ik toen simpelweg niet kon benoemen wat ik voelde. Door een 'miscommunicatie' waren mijn adoptieouders bovendien met vakantie toen ik in België aankwam. De eerste tien dagen logeerde ik bij iemand die vanaf dan mijn tante was. Daar leerde ik mijn eerste woordjes Antwerps.”