.
Jean Bosco Safari
zondag 3 december 2023

Jean Bosco Safari: “Het is toch een vreemd continent”

Ze kijken helemaal anders naar bepaalde dingen

Jean Bosco Safari heeft zijn roots nooit verloochend. Ook al woont hij al zowat heel zijn leven in België, hij weet heel goed waar hij vandaan komt. Maar die eerste confrontatie met zijn geboorteland een aantal jaar geleden was toch best vreemd.

“Afrika is een heel vreemd continent, zij kijken heel anders naar dood en familie. Ik heb toen in 2002 wel mijn halfzus en een nichtje ontmoet. Ik zat met mijn vrouw en een tolk aan tafel. Mijn nichtje zette zich, keek rond en zei iets tegen onze tolk. Die fluisterde in mijn oor dat zij graag de gsm van mijn vrouw wou hebben. Dat was het allereerste wat ze zei”, blikt Jean Bosco terug in Dag Allemaal.

Jean Bosco had een blanke vader en een Rwandese moeder. Zij leerden elkaar kennen via een andere blanke man. Hij fungeerde als tussenpersoon.

“Ik stel me vragen bij die mensen die vrouwen zoals mijn moeder via een 'interimkantoor voor huishoudhulp' naar het huis van kolonialen stuurden: zouden we hen niet beter pooiers noemen? Toen de echtgenote van m'n vader hem in Rwanda kwam bezoeken, kreeg mijn moeder 500 frank om een tijdje te verdwijnen. Dat was een fortuin.”