.
Kinderen van Zeppos
woensdag 10 november 2021

Gewezen VTM-journalist Peter Van Camp schrijft boek 'Kinderen van Zeppos'

Het nieuwe standaardwerk over de gouden jaren van de BRT

Wie zat er allemaal achter het masker van de Kat? Hoe kwam Kapitein Zeppos aan zijn varende auto? Hoe komt het dat Mike Verdrengh tot op de dag van vandaag nog complimenten krijgt over zijn benen? Welke romance ontstond er bij Johan & de Alverman? Waarom was Het Veenmysterie een technische revolutie? Hoe werd Ray Verhaeghe de duurste acteur van Vlaanderen? Komt er een remake van Het zwaard van Ardoewaan? En waarom werd het Fabian, en niet Florian van Fallada?

Kinderen van Zeppos zoomt in op een van de eerste succesverhalen van de openbare omroep: het jaarlijkse jeugdfeuilleton. Tussen 1955 en 1984 groeiden verschillende generaties Vlamingen op met de spannende verhalen die Nonkel Bob op het einde van zijn jeugduur mocht aankondigen. En over hun schouder keken ook vaak de ouders mee naar Kapitein Zeppos, Johan en de Alverman, Fabian Van Fallada, Keromar, Het Zwaard van Ardoewaan, De Kat en zoveel andere titels.

Mike Verdrengh: “Het is bizar als je als oude man wordt aangeklampt door een bejaard vrouwtje die in je oor fluistert: “die benen van jou mogen er wel wezen, Timbal”. Ze moesten eens weten hoe de tijd zijn werk heeft gedaan... maar de droom is blijkbaar blijven leven.”

Buitenlandse zenders waren jaloers en snapten niet hoe de BRT er met zo weinig middelen in slaagde topfictie voor de jeugd te maken. Zelfs de Nederlandse topregisseur Paul Verhoeven kwam in Vlaanderen de mosterd halen voor zijn regiedebuut.
Paul Verhoeven: “Voor we aan Floris begonnen, kwamen we eerst naar Belgie om daar te leren hoe je zo’n serie moest maken.”

Kinderen van Zeppos is niet alleen het verhaal van de jeugdfeuilletons, maar ook dat van het kleine team medewerkers achter de schermen dat in de sixties de lat elk jaar hoger zou leggen en zo mee pioniers werden van Vlaamse fictie op tv. Zonder de jeugdfeuilletons geen straffe Vlaamse fictie.

Peter Van Camp ging praten met acteurs en medewerkers van toen, en graaft de leukste verhalen achter de schermen terug op. Nostalgie en een boeiend stuk Vlaamse televisiegeschiedenis.

Koop hier deze nieuwe release

Bio van Peter Van Camp en Mike Verdrengh