.
News Image

Gaat Het Lichaam van Coppens de lucht in?

De broertjes Coppens geven niet snel op...
Vorige week zagen 812.051 kijkers, goed voor een marktaandeel van 35,9% (VVA 18-54, live +3), hoe de Staf en Mathias Coppens een niet gemotoriseerd vliegtuig bouwden met materiaal uit een doe-het-zelfzaak. Helaas slaagden ze er toen niet in om dat van de grond te krijgen. In Het Lichaam van Coppens op donderdag 22 oktober rollen ze versie 2.0 van hun zelfgemaakt vliegtuig op het tarmac voor een allereerste luchtdoop.

Mathias: “Die val aan het begin van het seizoen was een mentale opdoffer, maar gelukkig was ons vliegtuig er. Het is voor deze proef dat ik zo hard heb getraind om terug genoeg kracht te hebben. Ik moest en zou dat vliegtuig van de grond krijgen!”

Bovendien experimenteren de broers in deze aflevering ook met vloeibaar stikstof, testen ze de valsnelheid van een zwaar en een licht persoon in een zwembad en een vacuümkamer én proberen ze eigenhandig door een zelf ontworpen looping te glijden.

KAN EEN MENS EEN LOOPING MAKEN?
Mathias: “Na mijn schouder ook nog eens mijn nek breken zeker? Nee, dat risico ging ik niet nemen. Laat Staf dat maar doen (lacht).”
Staf: “De ambulance stond klaar. Een mens leert uit zijn fouten hé (lacht).”
Dat achtbanen loopings maken in pretparken is algemeen bekend, maar kunnen Staf en Mathias ook zelf ondersteboven door een looping glijden? Om deze vraag te beantwoorden, zorgen de broers met de hulp van Gert voor een waterglijbaan dat ook een looping is, of zoals Mathias het zegt: “de glooping”. Aangezien Mathias door zijn schouderblessure aan de kant moet blijven staan, is het aan Staf om op risico van breuken door de gevaarlijke glooping te glijden.

KAN JE EEN NIET GEMOTORISEERD VLIEGTUIG BOUWEN MET MATERIAAL UIT DOE-HET-ZELFZAAK?
Bouw een vliegtuig dat kan vliegen zonder dat er een motor aan te pas komt met materiaal uit een doe-het-zelfzaak. Na een eerste test in de Nekkerhal in Mechelen moesten de broers ’s avonds met hangende hoofden huiswaarts keren. Wie al langer naar Het Lichaam van Coppens kijkt, weet echter dat de broers niet zomaar bij de pakken blijven zitten.
Op een mooie, windstille dag trokken de broers samen met hun derde broer Maarten, vrienden en vliegtuigmodelbouwer Geert naar Nederland om een nieuwe poging te ondernemen met versie 2.0 van hun vliegtuig: de Coppens Airlines. Gaat de jongensdroom deze keer wél in vervulling? En is Mathias genoeg gerevalideerd om het vliegtuig zelf in gang te trappen?

Het Lichaam van Coppens, donderdag 22 oktober om 20.35 op VTM.

Bio van Staf Coppens en Mathias Coppens