.
News Image

Dinsdagavond in Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland

De man die toerisme in Sri Lanka opnieuw op de kaart wil zetten


In aflevering 2 van Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland laat ondernemer Pierre Pringiers in Sri Lanka één van zijn luxecatamarans te water. Sinds een paar jaar heeft de bandenmagnaat zich gericht op de sector van het luxetoerisme in het land. Het verplaatsen van zo'n gigantische catamaran, van de werf naar de zee, gebeurt over de smalle wegen van het land. Een huzarenstuk, want een boot van meer dan een half miljoen euro per stuk moet met veel omzichtigheid verhuisd worden. De baas is erbij en coördineert de operatie met strakke hand.



Alexander Decock is het op zijn 28ste helemaal aan het maken in Chili. Samen met een vriend wilde hij een 3-tal jaar geleden iets beginnen in de zonnepanelensector. Na wat zoekwerk bleek Chili een markt die nog niet helemaal was geëxploiteerd. De twee deden mee aan een startup wedstrijd, georganiseerd door de Chileense overheid. Ze wonnen de wedstrijd, kregen 30.000 euro en dat was meteen het begin van het bedrijf Solcor. Vandaag runt Alexander het bedrijf alleen. Hij heeft 40 mensen in dienst en breidt constant uit. Eén van de klanten van Solcor is het presidentieel paleis in de hoofdstad Santiago. Het dak ligt vol met zonnepanelen van de West-Vlaming.



Op Lombok gaat de Limburgse hoteleigenaar Anja Baecken op zoek naar nieuwe activiteiten die ze haar klanten wil aanbieden. Zo bezoekt ze onder andere een zeeschildpaddenkwekerij, uniek op het eiland en zeker een meerwaarde voor gezinnen met kinderen.



De Antwerps-Marokkaanse zakenman Nour Adinne Ayoubb toont in zijn nieuwe thuisbasis Zuid-Afrika één van zijn hypermoderne callcenters. Dat ligt niet in de stad, maar in één van de vele, vaak armoedige townships. Een bewuste keuze van Nour Adinne, want zo moet zijn personeel niet pendelen naar de binnenstad. Ze sparen geld uit voor het transport en zijn sneller thuis. Ooit hoopt hij dat hij zijn mensen gewoon allemaal van thuis kan laten werken.



Succesrijk, Vlaamse ondernemers in het buitenland , dinsdagavond 30 april om 21.45 uur op VTM.