.
Cath Luyten
zaterdag 22 oktober 2016

Cath Luyten op bezoek bij Hans Klok

Een blik achter de schermen bij illusionist Hans Klok.

Maandag 24 oktober gaat Cath Luyten in Buurman, wat doet u nu? langs bij illusionist Hans Klok. Hans Klok lijkt op een Amerikaanse superster uit Hollywood die ooit vloeiend Nederlands leerde spreken. Maar dat is een illusie, want Klok is een gewone jongen uit het Noord-Nederlandse havenstadje Ijmuiden, die al heel z’n leven aan Nederland verknocht is. Een gewone jongen, maar wel eentje die Pamela Anderson zijn boezemvriendin mag noemen.

Klok zit in de laatste rechte lijn naar zijn nieuwste, ijzingwekkende spektakelshow House of Horror als Cath – op gevaar van verlies van ledematen - een van de laatste repetities voor de grote première mag bijwonen. En dat is behoorlijk spectaculair. Ik hoop echt dat ik niet een van de laatste illusionisten ben. Het is zo’n mooi romantisch vak, vindt Hans. En Cath met hem.

Buurman, wat doet u nu? maandag 24 oktober om 21.25 uur op Eén.

Geheimhoudingscontract voor Cath
Hans staat op het punt om door een tiental zwaarden geperforeerd te worden, als Cath zijn zogeheten Fabriek der Illusies betreedt. Samen met zijn assistente Zarina legt hij er de laatste hand aan de truc met de doos van Moretti. Maar vooraleer Cath daar naar mag kijken, moet ze een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Want in de wereld van de magie heeft alles een prijs.

Om het geheim achter een truc te kennen, moet je al snel de prijs van een huis betalen. Illusionisme is dus niet de snelste manier om heel rijk te worden. Al is David Copperfield vorige week wel billionair geworden. Er is nog hoop!

Vrienden met Pamela Anderson
Tussen de guillotines en cirkelzagen in Hans’ horroratelier liggen twee roze muiljes te blinken op een houten schap. Het zijn de schoenen van Pamela Anderson, die zich jaren geleden als assistente van de grote magiër gewillig in twee liet zagen tijdens zijn shows in Las Vegas. Hans en Pamela werden in die periode zo’n dikke vrienden dat de Amerikaanse pers ervan uit ging dat de twee een relatie hadden.

Dat is mij in Nederland wel kwalijk genomen. Ze zeiden: nu ga je weer de kast in en je bent er nog maar net uitgekomen! Tja, wij hadden echt wel een goede klik en haar moeder vindt het nog altijd jammer dat ik homo ben.
Plots vonden ze me wel allemaal cool

Nadien nodigt de grote illusionist Cath uit in zijn knusse flat in Bloemendaal, waar hij slaapt, eet en baantjes zwemt. Hans is vrijgezel, maar zijn persoonlijke assistente Monique zorgt ervoor dat hij thuis niets te kort komt. Tijdens het avondmaal van Monique vertelt Hans over zijn ongewone roeping als magiër.

Niemand goochelde. Iedereen voetbalde. Maar toen ik eens een optreden in de bibliotheek van Puremerend deed, zag ik plots al mijn klasgenootjes denken: hij weet iets en kan iets wat wij niet kunnen. Plots vonden ze me wel allemaal cool.
De laatste illusionist?

De volgende ochtend raast Hans ontiechlijk vroeg verder richting de première van zijn spektakelshow. Langs de fitness, de muziekstudio en een fotoshoot haast hij zich naar alweer een volgende repetitie. Dat magie keihard werken is, daar maakt Hans zich geen illusies over. Maar dat hij een van de mooiste beroepen van de wereld heeft, beseft hij iedere dag.

Ik hoop echt dat ik niet een van de laatste illusionisten ben. Het is zo’n mooi romantisch vak.

Hoe lang denk je nog dat het kan blijven duren? vraagt Cath.

Ik weet het niet, de mensen weten tegenwoordig te veel. Youtube verklapt een hoop. Aan de andere kant zitten de zalen vol, dus ik denk dat we nog wel een tijdje doorkunnen.

Buurman, wat doet u nu? maandag 24 oktober om 21.25 uur op Eén.