.
Buurman
donderdag 26 mei 2022

Buurman lost langverwachte plaat 'Vuurman'

En daar horen ook podcasts bij.

‘Het mooiste ligt verscholen in de manier waarop je kijkt’. Iedereen heeft een verhaal. Tot die conclusie kwam Geert Verdickt nadat hij jong en oud en alles ertussenin had opgeroepen om hem middels een brief of mail verslag uit te brengen van een bijzondere gebeurtenis in hun leven. Honderden verhalen kreeg hij te lezen, en daaruit selecteerde hij er tien. In de zomer van 2021 stak Verdickt tien keer een zomers kampvuur aan en werd Vuurman. Hij nodigde tien ‘gewone’ mensen uit met een apart verhaal, en liet al starend in het vuur de tongen loskomen. Bij elk verhaal schreef Verdickt met zijn collega-Buurmannen Koen Renders en Stijn Gevaert een lied, en maakte hij een podcast als een soort road movie van verhaal over vuurgesprek tot lied.

Tien songs, tien podcasts, één plaat: ‘Vuurman’. De plaat verschijnt vandaag, samen met de podcast van ‘Sterrenkijker’. De overige zeven podcasts volgen in het najaar, vóór de start van de theatertournee (beluister hier alvast een teaser). De podcasts van vooruitgeschoven singles ‘Land In Zicht en ‘In Het Oog Van De Orkaan’, maar ook van ‘Sterrenkijker’ vindt u hier.
"Ik had aanvankelijk een beetje schrik dat het vernauwend zou werken," zegt Verdickt, "telkens een nummer schrijven over één onderwerp. Maar het tegenovergestelde was waar: elk verhaal is oneindig wijds. Ik werd een soort portretschilder die met muziek een beeld maakte van de persoon die naast mij aan het vuur zat. De focus was groter, en ik besefte dat ik dat eigenlijk altijd heb gedaan, in alles wat ik doe: op zoek gaan naar het verhaal.

Uit elk vuurgesprek heb ik één element gehaald – een woord, een beeld, een gevoel – en daar hebben we een lied mee gemaakt dat niet staat of valt bij de gesprekken. Je moet de podcasts niet gehoord hebben om de songs op ‘Vuurman’ te kunnen begrijpen of voelen. Het is een aanvulling. Ik vind het belangrijk dat de luisteraar zijn of haar eigen verhaal in de songs kan horen.
Om hier en daar een strofe of een bridge meer vorm te geven, heb ik inspiratie gezocht bij de aanvullende gesprekken met specialisten en aanverwanten. Die extra gesprekspartners hoor je ook terug in de podcasts."

Koop hier deze release

Bio van Buurman en Geert Verdickt

Meer Over:

Buurman Geert Verdickt