.
Cath Luyten
zondag 15 oktober 2017

Cath Luyten in het spoor van Rob de Nijs

Cath Luyten op bezoek bij de grootste popzanger van Nederland.

Cath Luyten is voor Buurman, wat doet u nu? al bij heel wat schoon Nederlands volk over de vloer mogen gaan. Maar Rob de Nijs ontbrak nog op haar lijstje. Voor zijn 75ste verjaardag treedt Rob op in Antwerpen, maar Cath wil niet wachten tot hij naar België komt en nodigt zichzelf bij hem thuis uit. De grootste popzanger van Nederland is zeer gesteld op zijn privacy, maar tot Caths eigen grote vreugde stemde hij toch in.

En voor Cath het goed en wel beseft, zit ze aan de keukentafel gezellig te kletsen met Rob en diens vrouw Jet (48) in het bijzijn van hun zoontje Julius (5). Met zijn ex-vrouw Belinda heeft hij nog een goed contact: zij schrijft de teksten van Robs hits. Het is soms confronterend wanneer ik haar teksten lees. Ik herken altijd veel dingen uit onze vroegere relatie.

Rob vertelt openhartig over zijn kinderen. Zijn tweede zoon Yoshi heeft autisme en heeft het moeilijk met sociale contacten. Rob heeft daar echter altijd openlijk over gepraat en wijdde zelfs een van zijn songs aan hem. “Er zijn zoveel mensen die een kindje hebben dat niet helemaal perfect is. Je moet tonen dat ze geïntegreerd zijn in je leven en hun eigen plaats hebben.”

In de voorlopig laatste aflevering van Buurman, wat doet u nu? geeft een levende poplegende een exclusieve inkijk in zijn leven, zijn werk en zijn ziel.

Buurman, wat doet u nu?: maandag 16 oktober om 21.30 uur op Eén.

Rob en Jet ontmoetten mekaar jaren eerder tijdens een optreden van Rob. Rob was toen echter nog getrouwd, maar kon niet weerstaan aan de mooie ogen en stralende glimlach van de mysterieuze vrouw in het publiek en vroeg een medewerker om haar nummer te bemachtigen.

Rob: “Je zou denken: dat doen ze allemaal, maar dat deed ik dus nooit. Ik heb haar toen gebeld om een afspraak te maken en zij bleek mijn maatje for ever te zijn.”

Het koppel trouwde in 2008. Jet had nog een kinderwens, waar Rob in eerste instantie niet op inging. Maar toen het hem duidelijk werd dat Jet hem zou verlaten als hij haar geen kind zou schenken, twijfelde hij niet meer. Na Robbert (35) en Yoshi (32) is Julius Robs derde zoon.

Rob: Het is een fabeltje dat een kind je jong houdt. Zo'n vijfjarige is namelijk erg vermoeiend. Maar ik hoop wel dat ik heel oud word. Want ik wil Julius zo graag zien opgroeien.”

Rob werkt nog steeds samen met zijn ex-vrouw Belinda. Zij is de tekstschrijfster van Robs grootste hits en ondanks hun scheiding levert zij voor Robs nieuwe album opnieuw enkele rake teksten.

Het is soms wel confronterend wanneer ik Belinda’s teksten voor het eerst te lezen krijg. Ik herken altijd heel veel dingen uit onze vroegere relatie en dan moet ik eerlijk toegeven dat zij schrijft hoe de dingen werkelijk gebeurd zijn.

Cath en Rob zoeken Robs oudste zoon Robbert op in Rotterdam, waar hij werkt in een koffiebar. Op Robs nieuwste album zingen vader en zoon een duet in. Nochtans heeft Robbert niet de ambitie om in zijn vaders voetsporen te treden, wegens podiumvrees. Daarnaast heeft Robbert ook gemengde gevoelens bij zijn herinneringen aan de hoogdagen van zijn vaders carrière.

Zoon Robbert: “Mijn vader was er nooit. Hij was altijd weg. En het is niet makkelijk als je zelf als puber je plaats nog zoekt terwijl je klasgenoten ‘Banger Hart’ naar je staan te zingen.”

’s Avonds is Cath eregaste aan de eettafel bij de familie de Nijs. Robs jongere broer Bert (71) is op bezoek en doet een boekje open over Robs jeugdjaren.

Broer Bert: “Rob was een vreselijk kind. Hij had astma en profiteerde daar graag van door een aanval te veinzen wanneer er in huis iets moest gedaan worden.”

’s Anderendaags vergezelt Cath Rob naar een optreden. Rob geeft er het beste van zichzelf en toont dat hij nog steeds beschikt over een prachtige stem en een arsenaal aan hits waarmee hij zowel ambiance kan brengen als de mensen weet te ontroeren. Rob houdt van zijn publiek en het publiek houdt van Rob.

Rob: “Ik blijf optreden zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik kan het me ook niet veroorloven om er de brui aan te geven. Want als ik morgen stop, ben ik overmorgen blut.”

Buurman, wat doet u nu?: maandag 16 oktober om 21.30 uur op Eén.

Download onze app voor iOS of Android