.
News Image

Bart De Wever heeft het Over Eten

Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis ontvangen Bart De Wever.
Vanaf morgen 20 april presenteren Kobe Ilsen en Danira Boukhriss Terkessidis Over eten op Eén. In de eerste aflevering onderzoekt Danira of smoothies wel zo gezond zijn. Kobe ontdekt dat er in heel wat voedingsmiddelen kleurstoffen zitten, en hij gaat op stap met Bart De Wever, op zoek naar zijn buitengewoon eetverhaal.

Over eten: woensdag 20 april om 20.35 uur op Eén.

In zowat elke stad of winkelcentrum vind je een verse sappenbar. Lekkere smoothies met heel veel fruit in. Maar Danira merkt iets vreemds op:

Ik heb een smoothie van een halve liter heel makkelijk opgedronken. Toen ik probeerde om de stukken fruit apart op te eten, zat ik al heel snel vol. Hoe kan dat?

Ze gaat op onderzoek uit en praat met diëtisten en professoren: zijn smoothies wel zo gezond als we denken?

Kobe stelt vast dat er in heel wat voeding kleurstoffen zitten, ook in producten waarvan je dat helemaal niet verwacht - denk maar aan kaas, bijvoorbeeld, of mayonaise. En dat is geen toeval. Kobe zoekt uit waarom dat zo is en of dat gevolgen heeft als we die binnenspelen.

Hij ontdekt dat niet alle kleurstoffen een even onschuldige oorsprong hebben, zoals de rode kleurstof in Fristi... En sommige kleurstoffen kunnen zelfs schadelijk zijn voor kinderen.

In Over eten gaan Kobe en Danira een dag op stap met een bekende Vlaming die een bijzonder eetverhaal heeft. Kobe keek mee in het bord van N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. Een man die bijna vijf jaar geleden zijn eetpatroon drastisch omgooide en liefst zestig kilogram vermagerde. Wat moet hij doen, en vooral wat moet hij laten, om dat vol te houden?

Ik ben vroeger al eens 30 kilo afgevallen en toen nog eens hetzelfde. Maar je komt in een moeilijke periode, de kilo's vliegen er terug aan, en binnen de korste keren sta je verder dan je begonnen bent.

En het verschil met toen is dat ik nu heb aanvaard dat zonder een andere levensstijl na een dieet, ik gedoemd ben om terug dik te worden.

Welke weg ons eten aflegt, krijgen we zelden te zien. En soms willen we het niet zien. Over eten brengt wekelijks een product of gerecht in beeld, en bekijkt hoe het op ons bord terechtkomt. Deze week is dat meteen confronterend: van konijn met pruimen terug tot een levend konijntje.

Over eten: elke woensdagavond om 20.35 uur op Eén.

Bio van Bart De Wever, Kobe Ilsen en Danira Boukhriss