.
1830
vrijdag 6 augustus 2021

1830: Een indrukwekkend en uniek musicalspektakel over de Belgische revolutie

Topproductie in uniek kader.

1830, het jaar dat iedereen kent uit de geschiedenisboeken, hét jaar waarin België tijdens de Belgische revolutie onafhankelijk werd.

Dat historische verhaal ligt dan ook aan de grondslag van de gelijknamige musical ‘1830’. Op een bijzondere locatie, aan het kasteel De Merode in Westerlo, werpen Historalia & regisseur Luc Stevens u 191 jaar terug in de tijd.

Het verhaal vertelt de geschiedenis van de evolutie. Koning Willem I (Guy Colinet) heeft het gezag over de Hollandse en Belgische gebieden. Maar de Belgen kunnen zich niet vinden in zijn regeerstijl. De Potter (Leendert De Vis) verkondigt de mening van het Belgische volk en belandt hierdoor in ballingschap. Brussel is hierdoor in rep en roer. In het café van Leonie (Nele Goossens), voert de onvrede hoogtij en er wordt een verzet op touw gezet. We volgen hierin het verhaal van André (Lucas Van den Eynde). Nadat zijn dappere strijdlustige zoontje Ketje (Wies Decock / Matse De Ryck) een bijzondere vriendschap sluit met Frédéric De Merode (Keoni Blockx), gaan zij in het verzet. Dat terwijl de dochter van André (Liesbeth Roose), in dienst gaat bij het Paleis van de Hollanders, en daar het hart verovert van de Hollandse Kapitein (Ruben Van Keer). Die opbloeiende liefde zorgt voor een strijd tussen familie en liefde, in de strijd tussen de Hollanders en de Belgen.

Niet alleen de locatie is uniek, ook het concept. Er zijn maar liefst 3 podia: Het Belgisch theater, Het Hollands theater en de Apotheose tribune.
Door deze unieke opzet, bekijkt u eerst het verhaal van de revolutie langs 2 perspectieven: door de bril van de ‘Belgen’ en de ‘Hollanders’. Daarna komt alles samen in een grote spectaculaire Apotheose. En een spektakel mag de apotheose zeker genoemd worden, compleet met paarden, stuntmannen en een indrukwekkende enscenering in een prachtig decor.

Niet alleen de opzet is indrukwekkend, ook de cast staat als een huis. De 12-jarige Wies verovert alle harten als strijdlustige Ketje. Dit jonge talentje staat met zijn indrukwekkende spel en zang dan ook zijn mannetje tussen het grote musical geweld. En groot musical geweld staat er op de planken, met een indrukwekkende en perfect gecaste hoofdcast. Lucas Van den Eynde sleept je mee in zijn persoonlijke strijd, door een fantastisch spel en innemende zang. Liesbeth Roose en Ruben Van Keer ontroeren je in ieder nummer door hun prachtige samenzang én zangkwaliteit. Nele Goossens zorgt op geheel eigen manier voor de humoristische noot in het zware verhaal. Extra credits voor alle Vlamingen, die accentloos de ‘Hollandse’ rollen op zich nemen.

De muziek, geschreven door Sam Gevers, is opvallend. Een mix van aangrijpende, traditionele musicalmuziek, die je verwacht bij een geschiedkundig spektakel, wisselt af met een moderne twist en beat. Het grote ensemble en dansers, maken het totaalspektakel af, ze zorgen voor de juiste sfeer en maken het plaatje compleet met een strakke choreografie.

1830 is nog te zien tot en met 4 september in Westerlo. Tickets & info: 1830.be

Tekst: Melissa Verhulst