.
Default Image

1 jaar gratis

Spannende afvallingsrace (emotiequiz), gepresenteerd door Herman Van Molle en Katje Retsin.

‘1 jaar gratis’ is een dertiendelige emotiequiz – gepresenteerd door Herman Van Molle en Katja Retsin - met 16 kandidaten die onverbiddelijk meedingen naar de hoofdprijs: 1 jaar gratis leven ofte het netto jaarloon van de meest verdienende kandidaat (meestal schommelt dit rond de 60.000 euro). De reeks liep gedurende 7 seizoenen op een (2001-2008) en behaalde keer op keer torenhoge kijkcijfers.

Bezieler Van Molle maakte er nooit een geheim van dat de 16 kandidaten steevast op uitstraling en profiel werden geselecteerd; niet louter op kennis en intellect. Zo kwamen alle provincies, alle leeftijden en alle sociale klassen aan bod: een afspiegeling van de maatschappij, zeg maar.

Uniek was de spelformule: elke aflevering kwamen telkens de 3 laatst gerangschikten naar voren om aan een desk 3 rondes van meerkeuzevragen te beantwoorden. Na elke vraag (5 per ronde) nam de achterban plaats achter een deskspeler van wie geacht werd dat hij/ zij het antwoord op de vraag wist. In geval van een goed antwoord, werden er 100 punten verdeeld tussen de deskspeler en diens achterban. Wie op het einde van de aflevering de laagste score had, deed de vuurproef: een laatste kans om alsnog in de race te blijven. Slaagde die persoon in de proef, dan mocht hij/ zij de voorlaatst geplaatste kandidaat het vuur aan de schenen leggen tijdens de ‘meer of minder-vraag’. De verliezer moest de quiz verlaten.

Quiz keerde terug op tv na twaalf jaar afwezigheid in 2020 met presentator Thomas Vanderveken.

Cast: