.
Zaki
donderdag 6 mei 2021

Zaki haalt uit: ‘Senioren monddood gemaakt’

Presentator is serieus teleurgesteld.

Waar is de tijd dat Zaki op de radio fantastisch mooie programma’s maakte. En wie heeft er ook heimwee naar de tijd dat de presentator het spelletje ‘Cijfers en Letters’ op VTM mocht leiden? Als jij dat allemaal nog weet, dan ben jij wellicht al een stuk boven de veertig. Zaki is daar al lang voorbij en met zijn 76 stelt de presentator het nog altijd goed.
En toch slaakt Zaki een noodkreet, dat doet hij via Facebook. De 76-jarige presentator wil dat er meer aandacht is voor senioren, een generatie die volgens Zaki al een jaar niet in de media komt.

“De periode van vrijheid is in zicht. Het gevaar bestaat dat we zo blij gemaakt worden dat we de spons vegen over wat er allemaal mis gegaan”, zo begint zijn bericht op Facebook. En of er heel wat is fout gelopen tijdens de coronacrisis. De ene blunder na de andere stapelde zich op en wat hebben de politici daarvan geleerd? Weinig tot niets.
“Maar het ergste is wel dat men in de covid periode de senioren monddood gemaakt heeft. Ja, er werd graag eens een sukkelende, moeizaam pratende oudere opgevoerd, liefst met rolstoel of rollator. Maar in de talloze discussies in de media waren de senioren niet aanwezig als volwaardige gesprekspartner. Terwijl het duidelijk was dat zij het zwaarst getroffen werden door de pandemie”, stelt Zaki.


"Waarom vraagt men de 65-plusser niet wat er moet verbeteren aan de woonzorg centra waar zoveel doden gevallen zijn? De zorgwerkers hebben het beste van zichzelf gegeven en kregen meer dan verdiend applaus. Maar het systeem is duidelijk te breekbaar en teveel behept met een enge visie”, heeft Zaki met zijn eigen oren vastgesteld.

“De babyboomers komen eraan, een vrijgevochten generatie die na de oorlog geboren is. Die heeft het soms lastig met de beklemmende stilte die tehuizen kenmerkt. Geluidsisolatie wordt een belangrijk punt. En betrouwbare wifi, nog altijd afwezig in een aantal zorgcentra”, weet Zaki. Er zijn in de rusthuizen nog wel meer pijnpunten waaraan gewerkt dan worden. “Voedsel dat aan de internationaal geëvolueerde smaak van de boomers tegemoetkomt, een goedwerkende samenwerking met dokters en ziekenhuizen, voldoende vrijheid en mentale zorg, respect en privacy, nabijheid van (gratis?) openbaar vervoer, voldoende en bijgeschoold personeel, actie tegen ouderdomsdiscriminatie, enzovoort” gaat Zaki verder.

Tijd om daar wat aan te doen? “Graag, maar dat zal nooit op de agenda komen als men de vijfenzestig plussers niet aan het woord laat met hun visie op hun toekomst. Ik blijf er bij dat de oudere jaren de gelukkigste van ons leven zijn. Kunnen zijn, als de maatschappij luistert naar mensen met voldoende inzicht en levenservaring.”

Volgens Zaki is de maatschappij daarin gebuisd en is het hoog tijd om aan de slag te gaan en die pijnpunten te verbeteren opdat iedereen het respect zou krijgen dat hij of zij meer dan verdient.

Vraag hier je gratis Superplus-kaart van Delhaize

Bio van Zaki

Meer Over:

Zaki