.
Yvan Guilini
zondag 30 mei 2021

Yvan Guilini viert vandaag z’n 75ste verjaardag met een MENT-special

En hij heeft nog meer nieuws!

Een taart met 75 kaarsjes, dat is wat instrumentalist Yvan Guilini (‘Winter Memories', ‘Romantica’, ‘Jet Fly Me To Japan’) aanstaande zondag uitblaast voor zijn verjaardag. Met een smoesje werd de sympathieke West-Vlaming door presentator Herbert Verhaeghe naar de studio’s van MENT gelokt voor een heuse verjaardagsspecial. Tussen 10u00 en 12u00 wordt die nu zondag 30 mei uitgezonden op televisie. Samen met toetsenist Tars Lootens, boezemvriend Chris De Brakeleer, Bruggeling Ricky Gordon en de Brugse schepen van cultuur Nico Blontrock haalt Yvan in ‘Herbert’ mooie herinneringen en anekdotes op, blikt hij terug op zijn indrukwekkende muzikale carrière en zijn wereldhit ‘Winter Memories’. Yvan stelt die dag ook ‘Happiness’ voor, zijn nieuwe zomersingle die je terugvindt op zijn recent verschenen album ‘Music Forever’.

Na een pauze van meer dan 25 jaar verraste ‘The King of Hammond’ Yvan Guilini vorig jaar met een gloednieuw studioalbum ‘Music Forever’. “Op een gegeven moment had ik er echt genoeg van en was het tijd om een andere weg in te slaan. Omdat ik er niet meer naar keek, besloot ik om mijn 4 B-3 Hammondorgels en 17 synthesizers te verkopen. Van de ene dag op de andere ben ik gestopt en terug voltijds aan de slag gegaan als sloper”, blikt Yvan terug op die periode.

Aangemoedigd door zijn dochter Carolina en zijn goede vriend Chris De Brakeleer, al jaren één van zijn vaste muzikanten, maakte Yvan Guilini vorig jaar zijn comeback. 25 Jaar na zijn laatste album en ruim 45 jaar na de mega-hit ‘Winter Memories’, maakte hij op 74-jarige leeftijd zijn comeback met ‘Music Forever’. Naast de succesvolle singlerelease van ‘Don’t Take My Dream Away’, ‘Mélancolie’ en het originele ‘Winter Memories’, dat hij na 45 jaar ook voorzag van een videoclip, hoor je op zijn nieuwste album nog maar eens zijn veelzijdigheid. ‘Fata Morgana’, ‘La Pendule du Temps’ en ‘Bizarre’ zijn meesterlijke composities (opgenomen met veel live muzikanten en echte violen), net als de Jazz-getinte songs ‘Sax & Vibes’ en ‘Yvan Guilini & his Project Jazz’. Niet alleen bij ons, maar ook internationaal wordt het nieuwste album van Yvan Guilini na al die jaren goed onthaald: “De aandacht die ik nu krijg is fantastisch. Nooit gedacht dat ik dit nog mocht meemaken en wie kan op zijn 74ste zeggen dat hij kan terugkeren met een album dat in meer dan 130 landen uitkomt? Ik moet zeggen dat ik nu veel meer geniet van het componeren dan vroeger. Dat hoor je op ‘Music Forever’, een album met 13 nummers die allemaal perfect passen in de ‘Yvan Guilini-sound’”, zegt hij met een vette knipoog.

Vandaag is het feest bij muziekzender MENT, want dan wordt Yvan Guilini 75. Met een extra verjaardagsspecial in het populaire zondagvoormiddagprogramma ‘Herbert’ wordt Yvan gevierd en getrakteerd op een heerlijke verjaardagstaart en onverwachte gasten. “Wauw. Dit zag ik echt niet aankomen”, zei Yvan na afloop van de opnames. “Samen met mijn dochter kwam ik bij Herbert promotie maken voor mijn nieuwe single ‘Happiness’. Dat was het plan, maar naar mate het gesprek evolueerde, ging het over veel meer dan alleen maar over het liedje. Ik ben geen tafelspringer of uitbundig feestbeest, dus duurde het even voor ik doorhad wat er op mij afkwam. Het moest even bezinken voor ik goed en wel besefte dat we à la ‘Het mooiste moment’ in de studio mijn verjaardag gingen vieren. De mensen die langskwamen, de mooie woorden en boodschappen hebben mij ontzettend hard geraakt. Ongelofelijk dat ik dit nog mag meemaken in deze bijzondere tijden. Ik ben nog steeds aangedaan en ontroerd, zo mooi was het. Als je zondag kijkt, merk je dat meteen. Het was prachtig!”, zegt de nagenietende instrumentalist.

De feestelijke uitzending van ‘Herbert’ werd een ontroerend en hartelijk weerzien van Yvan met z’n oud-klasgenoot Ricky Gordon (‘Such A Night’, ‘Heimwee Naar Jou’), zijn muzikale oud-collega Tars Lootens (‘De Kinderacademie’) en boezemvriend Chris De Brakeleer. “Yvan verdient dit echt”, klonk het na afloop unisono bij de gasten. “Ik wens Yvan natuurlijk het allerbeste en ik hoop dat hij nog lang muziek kan spelen, want hij doet dat nog steeds geweldig. Met veel passie, vuur en overgave en na al die jaren is dat nog steeds mooi om te zien en te ervaren”, voegde Tars Lootens er nog aan toe.

Voor de kers op de taart zorgde Brugs schepen Nico Blontrock, die namens de stad Brugge en de ganse Brugse bevolking de componist met mooie woorden in de bloemetjes kwam zetten voor zijn uitzonderlijke verwezenlijkingen. “Ik vind het fantastisch dat Yvan 45 jaar na ‘Winter Memories’ en 25 jaar radiostilte opnieuw boven water kwam met nieuwe muziek. Ik wens Yvan bij deze, niet alleen in naam van het schepencollege, maar namens alle Bruggelingen, te feliciteren. Yvan heeft toch iets verwezenlijkt wat weinig mensen hem hebben voorgedaan en nog weinig hem zullen nadoen. In naam van de stad Brugge wil ik hem dus graag feliciteren met zijn verjaardag én zijn nieuwe single ‘Happiness’. Want die is toch gewoon fantastisch?!”, zei de schepen over de muzikant-componist die in Brugge werd geboren.

Op zondagvoormiddag 30 mei kan je tussen 10u00 en 12u00 op MENT kijken naar de feestelijke uitzending van ‘Herbert’ waar er aandacht is voor de 75ste verjaardag van Yvan Guilini.

Het album ‘Music Forever’ met de nieuwe single ‘Happiness’ verscheen op Game Records en is nog steeds fysiek en digitaal beschikbaar.

Bio van Yvan Guilini

Meer Over:

Yvan Guilini