.
News Image

Woensdag in Het Geheime Leven van 5-jarige

Het sociaal experiment gaat verder.
De tien kleuters in de kleuterklas van Het Geheime Leven van 5-jarigen hebben kennis gemaakt met elkaar en met hun juffen. Ze kijken niet meer gek op van de camera’s en ook de microfoontjes die ze dragen, zijn al lang vergeten. Het leven in de kleuterklas gaat zijn gang en kinderpsychiaters Peter Adriaenssens en Binu Singh kijken mee en geven commentaar.

In de tweede aflevering ontdekken de kinderen de verschillen tussen jongens en meisjes. De tien kleuters beseffen al goed of ze een jongen of een meisje zijn, maar wat dat precies inhoudt, dat zijn ze op deze cruciale leeftijd nog volop aan het ontdekken. Als de jongens meisjesspeelgoed krijgen, ontstaat er al snel een wilde modeshow. Ilano en Gust wringen zich in prinsessenkleren en trekken hoge hakken aan. Ebe waagt zich aan de barbies. Met hoge stemmetjes creëren ze een karikatuur van de meisjes, die daar dan weer verschrikkelijk om moeten lachen. De meisjes daarentegen weten niet goed wat te doen met het jongensspeelgoed.

De jongens en meisjes krijgen een typische jongensopdracht: een huis bouwen met grote blokken. Ze krijgen daarbij ook het taakje één kapitein voor hun groep uit te kiezen. Omdat de meisjes er niet uitkomen, beslissen ze een aftelrijmpje te gebruiken waarbij Shania als winnaar wordt aangeduid. Bij de jongens duurt het langer en wordt Gust uiteindelijk de kapitein. Ondanks hun trage start, blijkt het huis bouwen toch meer een jongensopdracht.

Wanneer de kinderen in het klasje komen en al hun speelgoed plots verdwenen blijkt, wordt hun creativiteit op de proef gesteld. Leonie gaat meteen op zoek naar de dief en Jannes probeert met een toverspreuk al het speelgoed terug te toveren. Als dat geen zoden aan de dijk brengt, gebruiken de jongens de gordijnen wel om te spelen. De meisjes vinden al die drukte maar niets, tot Nane het initiatief neemt om een ingebeelde dierentuin te creëren.

Prof. dr. Peter Adriaenssens en dr. Binu Singh kijken mee en geven uitleg over het fundamentele verschil tussen jongens en meisjes. Ze stellen zich daarbij verschillende vragen: Zijn de verschillen puur natuur of worden ze beïnvloed en verstrekt door de opvoeding? Moeten jongens met meisjesspeelgoed kunnen spelen en moeten jongens en meisjes verschillend opgevoed worden?

Het Geheime Leven van 5-jarigen, op woensdag 9 september 2015 om 20.35 bij VTM

Bio van Binu Singh en Peter Adriaenssens

Bekijk ook deze items over Het Geheim leven van 5-jarige: