.
News Image

VTM-kleuters leren omgaan met normen en waarden

Woensdag in 'Het Geheime Leven van 5-jarige'.
In de derde aflevering van Het Geheime Leven van 5-jarigen nemen de tien kleuters de kijkers mee op hun zoektocht naar rechtvaardigheid en experimenteren ze met kleine leugentjes om bestwil. Wat gebeurt er als de juf zonder verdere uitleg een gigantische chocoladetaart onbewaakt in de klas achterlaat? Wie durft er een hapje te nemen en wie neemt de rol van politieagent op zich? En gelden de regels van de juf ook als ze zelf niet in de klas is? Het is maar de vraag of de kleuters al een besef hebben van wat goed en kwaad is. Wat wel zeker is, is dat hun zelfbeheersing op de proef wordt gesteld.

Juna, Roxanne en Shania worden voor een moreel dilemma geplaatst. Ze zijn alle drie verzot op dezelfde pop. Maar de juf zegt dat maar één van hen de pop mee naar huis mag nemen voor een logeerpartijtje. De meisjes zullen moeten discussiëren en onderhandelen om elkaar ervan te overtuigen wie recht heeft op de pop. Als er traantjes vloeien, komt het erop aan te kiezen tussen medeleven of het eigen ‘ikje’.

Een geheim bewaren, blijkt ook een moeilijke opdracht. Zo krijgt Juna als enige van juf Sofie te horen dat er een echte hond in de klas op bezoek komt. Ze moet proberen dat nog even te verzwijgen voor de anderen. Niet gemakkelijk, als je weet dat een geheim delen met je beste vriendinnen, je bijzonder populair kan maken.

Het wordt helemaal te gek wanneer de volwassenen vals spelen en de regels breken. Juf Sofie en juf Maïté beginnen stiekem te snoepen van het snoep waarvan ze eerst aan de kleuters verteld hadden dat het voor later was. Als ze ontkennen gesnoept te hebben, is het voor de kleuters niet meteen duidelijk of het om een leugentje of een fopje gaat.

In aflevering 3 komen veel herkenbare situaties en emoties aan bod die volwassenen kunnen verbergen en waar kleuters nog hard mee worstelen. Het wordt een rollercoaster van emoties, geduid door de deskundige uitleg van prof. Dr. Peter Adriaenssens en dr. Binu Singh

Op woensdag 16 september 2015 om 20.35 op VTM.

Bio van Peter Adriaenssens en Binu Singh

Bekijk ook deze items over Het Geheim leven van 5-jarige: