.
Pieter Aspe
woensdag 3 november 2021

Weduwe Pieter Aspe: “Ik hoorde de diagnose pas 6 jaar later”

Een half jaar geleden overleed Aspe

Op 1 mei 2021 verloor Vlaanderen één van zijn beste en populairste schrijvers: Pieter Aspe. Dat is ondertussen een half jaar geleden, maar Pieter is nog lang niet vergeten. Op 30 oktober werd de schrijver herdacht in Brugge met een grootse hommage en de voorstelling van zijn vijfde en laatste boek in de ‘Van In’ reeks.

Het ging al een lange tijd niet goed met de schrijver en hij raakte op de sukkel. Een abces op zijn longen, sukkelen met zijn geheugen, een hese stem, slechte bloedwaarden,… het hield maar niet op voor de schrijver. Later bleek dat Aspe in 2015 al de diagnose van levercirrose had gekregen. Iets wat hij zijn partner Tamara Hanegraaf nooit heeft verteld.

“Ik denk uit schaamte. Wat had hij moeten zeggen? ‘Ik zie je graag, maar ik heb een drankprobleem’? Na zijn eerste opname in het ziekenhuis hadden we wel afgesproken dat hij nog één glas per dag mocht drinken. Had ik geweten hoe slecht zijn lever eraan toe was, dan had ik hem veel eerder getemperd”, vertelt Tamara in Story.

Hoewel Pieter Aspe graag thuis wou sterven, heeft het niet mogen zijn. Hij ging heel snel achteruit en bracht zijn laatste weken thuis door. “Hij is nog heel lang helder gebleven. Vlak voor hij stierf hebben we nog een pink promise gedaan: dat ik er altijd voor hem zou zijn. Zijn laatste woorden zinderen nog na: ik wil nog drie jaar bij jou blijven, zei hij. Een wens die ik helaas niet meer kon vervullen.”

Bio van Pieter Aspe

Meer Over:

Pieter Aspe