.
Walter De Donder en Walter Baele in Samson & Gert
donderdag 11 april 2024

Walter Baele: “Dat heeft ervoor gezorgd dat VRT de zondagavond is gaan domineren”

Hij heeft daarbij geholpen

We kennen Walter Baele natuurlijk allemaal als Eugène Van Leemhuyzen uit ‘Samson & Gert’. Het is een va de meest mythische typetjes die hij ooit heeft gecreëerd.

“Bijna veertig jaar geleden wou ik dolgraag een theatershow maken met eigen figuren. Ik had nog nooit opgetreden. Een jeugdvriend zorgde voor de regie en ik huurde een zaal in Waregem. Zo is het begonnen. Ik heb me nadien ingeschreven voor de Nederlandse comedywedstrijd 'Cameretten', maar had geen optredens meer. Ik heb toen de hele show enkel voor de jury gespeeld en werd geselecteerd. Het leverde veel optredens op in Nederland. Ik was vertrokken”, blikt Walter terug in Primo.

Een andere bekende rol is die van ‘Rosa’ waarmee hij erg populair was in de jaren 90. Hij was te zien op zondagavond in primetime.

“Dat was geweldig. Voor 'Rosa' trad ik op voor drie man en een paardenkop. Eén ervan was de producer van 'De Droomfabriek' en die geloofde in mij. Ik kreeg een uitzonderlijke kans en heb die gegrepen. Bij onze eerste aflevering hadden we 200.000 kijkers, maar elke week is die groep gegroeid, om te stranden op 1,2 miljoen. Ik denk dat 'Rosa' ervoor gezorgd heeft dat de zondagavonden sindsdien gedomineerd werden door VRT-programma's.”