.
Louis Talpe
zondag 12 april 2015

Wafelenbak met Louis Talpe

Louis Talpe gaat wafels bakken.

‘Van een schoon tafel kan je niet eten’, klinkt het gezegde. ‘Maar koken in schoon gezelschap is toch altijd mooi meegenomen’, dacht VTM-chef Sofie Dumont. En dus krijgt Sofie van maandag 13 april tot en met vrijdag 17 april 2015 het gezelschap van de knappe West-Vlaamse acteur Louis Talpe als haar nieuwe souschef in De Keuken van Sofie. Hoewel Louis niet meteen een foodie is, weet Sofie deze week zijn culinaire interesse toch stilaan te wekken.
Vooraleer Louis op maandag 13 april weer in de rol kruipt van de spits van Racing Genk in Spitsbroers om 21.40 bij VTM, staat hij eerst achter het fornuis bij Sofie om zijn favoriete gerecht op grootmoeders wijze klaar te maken. Voor Louis is dat Zwitserse schijf met jonge wortelen en gebakken patatjes. Tussen het koken door vertelt hij honderduit over zijn jeugd. Toen deed Louis aan paardrijden op hoog niveau, waar hij nog dagelijks aan herinnerd wordt door het grote litteken op zijn elleboog.

Louis houdt vooral van de gewone keuken en is geen fan van gekruide gerechten, zeker als er dan ook nog eens avocado in verwerkt wordt. Maar Sofie kent geen genade voor Louis. Op dinsdag 14 april staat op het menu: gegrilde steak met salsa van avocado en polentacrème. Op woensdag 15 april maakt ze het goed met zijn lievelingsgerecht. Voor Louis hoeven het geen ingewikkelde recepten en haute cuisine te zijn. Het seizoen van de asperges is net begonnen en dus is Sofie blij dat ze het ‘witte goud’ opnieuw in haar keuken kan gebruiken voor een verse aspergeroomsoep met gebakken aspergepuntjes en korstjes.

Op donderdag 16 april zetten Louis en Sofie een culinair stapje in de wereld. De souschef heeft al heel wat van de wereld gezien, maar toch gaat hij het vandaag niet zo ver zoeken. Hij kiest voor een gerecht dat hij onlangs at in Nederland, het land waar hij vorig jaar nog uitgeroepen werd tot ‘meest sexy man’. Dat gerecht is een kabeljauwfilet, dat Sofie aanvult met waterkers, dragonsaus en puree.

Op de laatste dag dat Sofie met superheld Mega Toby kookt, organiseert Sofie een wafelenbak. De absolute nummer 1 der zoete zondes is voor Louis immers de zelfgebakken wafel van zijn grootmoeder. Daarvan kon hij vroeger samen met zijn twee broers bergen verzetten. Op vrijdag 17 april maakt Sofie de wafels volgens het echte authentieke recept van de bomma, een familiegeheim dat speciaal voor De Keuken van Sofie voor de eerste keer wordt onthuld.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM OM 18.05.
Op maandag 13/04: Op Grootmoeders wijze - Zwitserse schijf met jonge wortelen en gebakken patatjes.
Op dinsdag 14/04: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? - Gegrilde steak met salsa van avocado en polentacrème.
Op woensdag 15/04: Lievelingsgerecht - Aspergeroomsoep met gebakken aspergepuntjes en korstjes.
Op donderdag 16/04: Op reis - Kabeljauwfilet met waterkers, dragonsausje en puree.
Op vrijdag 17/04: Zoete zonde - Verse wafels van grootmoeder.

Bio van Louis Talpe en Sofie Dumont