.
News Image

Vandaag over een jaar wil ik kanker verslaan

Een emotionele Vandaag Over een Jaar.
Donderdag ontvangt Cath Luyten in Vandaag over een jaar vier Vlamingen die in 2017 iets bijzonders wilden realiseren op één jaar tijd. Zo komt de 31-jarige Nathalie langs (oorspronkelijk uit Kruibeke, Oost-Vlaanderen). Zij wil kanker verslaan en te voet naar Compostella stappen. De 27-jarige Charlotte uit Komen (Henegouwen) wil ondanks haar autisme een partner vinden. Rolstoelpatiënt Olivier (24, uit Marke in West-Vlaanderen) wil samen met zijn vader de Mont Ventoux beklimmen. En de West-Vlaamse Olivia (21, uit Otegem) wil haar zeldzame auto-immuunziekte overwinnen en terug kunnen basketten.

Nathalie (31, uit Kruibeke) – “Vandaag over een jaar wil ik te voet naar Compostella stappen”
“Ik heb na mijn bevalling op een paar dagen tijd gehuild van geluk en gehuild van verdriet” – Nathalie

Nathalie beviel in mei van haar eerste kindje. Vijf dagen later tuimelde ze echter van haar roze wolk toen borstkanker werd vastgesteld bij Nathalie. Een zware chemokuur en borstverwijdering volgde. Ondanks haar ziekte behield Nathalie haar positivisme en wil ze een lang gekoesterde droom werkelijkheid maken: naar Santiago de Compostella stappen. Ze wil de tocht helemaal alleen aanvatten om te reflecteren over haar leven en na te denken over de toekomst.
Charlotte (27, uit Komen) – “Vandaag over een jaar zou ik graag een partner hebben”

“Ik kan niet zeggen dat ik echte vrienden heb” – Charlotte
Charlotte was een bijzonder kind. Ze speelde graag op zichzelf en werd niet graag geknuffeld. Als tiener voelde ze zich nooit goed in groepsverband en werd ze gepest. Na de middelbare school vluchtte ze naar Leuven om er verder te studeren en weg te zijn van haar omgeving. Maar ook daar bleef het voor haar moeilijk om sociale interactie te hebben met anderen.

Op haar 25ste liet Charlotte zich testen en ontdekte ze dat ze leed aan een autismespectrumstoornis. Die diagnose was voor Charlotte een opluchting: ze wist eindelijk wat er precies aan de hand was. Nu kan ze aanvaarden wie ze is en hoeft ze zich niet meer anders voor te doen. Ze hoopt dat er in 2017 iemand haar pad kruist met wie ze een relatie kan opbouwen. Ze beseft dat dit omwille van haar autisme niet makkelijk zal worden.

Olivier (24) & Lieven (51) uit Marke – “Vandaag over een jaar willen wij samen de Mont Ventoux hebben beklommen”
“Wij zeiden altijd: ‘Ja ja, Olivier, dat zal er ooit wel eens van komen’, maar nu is het zover.” - Lieven

Olivier had bij zijn geboorte een zuurstoftekort. Daardoor heeft hij een fysieke beperking die hem vastkluistert aan een rolstoel. Het houdt hem echter niet tegen om volop te gaan voor zijn dromen. Met zijn grootste droom wordt hij elk jaar opnieuw geconfronteerd. Want samen met zijn ouders en broers gaat Olivier elk jaar op vakantie naar een huisje aan de voet van de Mont Ventoux. Olivier kijkt telkens vol bewondering naar de fietsers die deze mythische berg oprijden. Elk jaar opnieuw zegt hij dat hij dat ook ooit wil doen. Nu Olivier 25 jaar wordt, heeft papa Lieven beslist om de uitdaging aan te gaan. Vader en zoon zullen samen de Mont Ventoux beklimmen; Lieven met de fiets en Olivier met de scootmobiel. Beiden staan voor een fysieke beproeving die hen tot het uiterste zal dwingen.

Olivia (21, uit Otegem) – “Vandaag over een jaar wil ik terug kunnen basketten”
“Als ik naar een wedstrijd ga kijken, denk ik steeds: ‘doe dat toch zus of zo’. En dan komt het besef: ik sta daar niet.” - Olivia

Olivia kreeg in maart 2015 zware hoofpijn die niet te harden was. Ze werd naar de spoeddienst gevoerd waar ze enkele dagen in een coma belandde. Tal van neurologische onderzoeken werden gedaan, maar brachten geen soelaas. Pas drie maanden later werd de diagnose gesteld: Olivia leed aan NMO, een chronische auto-immuunziekte die ontstekingen in het centrale zenuwstelsel veroorzaakt. Olivia krijgt op onvoorspelbare momenten een opstoot die telkens andere gevolgen kan hebben: een tijdelijke verlamming, verlies van zicht of spraak…

Olivia’s ziekte houdt haar al anderhalf jaar weg van haar grote passie: basketbal. Maar ze is een vechter en wil er alles aan doen om vandaag over een jaar terug op het basketbalterrein te staan.

Vandaag over een jaar: donderdag 12 april om 20.40 uur op Eén.

Download onze app voor iOS of Android