.
News Image

Tomas De Soete wil stoppen met roken

En daarvoor heeft hij 'Vandaag over een jaar' nodig.


Op donderdag 20 februari ontvangt Cath Luyten in een nieuwe aflevering van Vandaag over een jaar enkele gewone Vlamingen die op één jaar tijd iets bijzonders willen realiseren. Natasja (38 jaar, uit Kortenberg) wil ondanks MS en kanker een 'Body-attack' coach zijn. Tomas De Soete (42 jaar) wil na 25 jaar stoppen met roken. De 20-jarige Stien uit Wichelen heeft spasmen en zware dyslexie en wil haar middelbaar diploma halen in het traditionele onderwijs. En Robin (38 jaar, uit Duffel) heeft de ziekte van Duchenne en wil op open zee varen.



Wij zetten vandaag Tomas De Soete in de kijker, 31 jaar jong én de man van Siska Schoeters. Vandaag over een jaar wil ik gestopt zijn met roken. Ik heb geen idee hoeveel geld het me al gekost heeft, maar het is een confrontatie die ik niet wil aangaan.



Al een kwarteeuw is Tomas verslaafd aan sigaretten. En hij geeft eerlijk toe dat hij er nog altijd van geniet. Maar tegelijk beseft hij maar al te goed dat de argumenten op zijn. Er is geen zinnig antwoord te verzinnen op de vraag van zijn kinderen: Papa, waarom in godsnaam rook je?

Toen zijn vriendin Siska Schoeters zwanger was van zijn jongste dochter, beloofde Tomas dat hij zou stoppen met roken bij haar geboorte. Maar die belofte heeft hij niet kunnen waarmaken: zijn dochter wordt binnenkort twee jaar. Een mooie gelegenheid om definitief te stoppen met roken, weliswaar twee jaar na datum. Van een verslaving afraken vergt veel discipline, zeker wanneer die zo gangbaar is als roken. Vol goede moed en overtuigd van een goede afloop begint Tomas met zijn plan. Maar heeft hij het ook kunnen volhouden en mag hij zich voorgoed een ex-roker noemen? Dat ontdekt de kijker in Vandaag over een jaar.



“Door die deur terugkomen en moeten toegeven dat het is mislukt, is een afgang die ik niet wil meemaken.



Vandaag over een jaar, donderdag 20 februari op Eén.


Bio van Tomas De Soete