You are here

Topchirurg uit Topdokters opereert gratis in Afrika

16/02/2020 07:20-

Maar ook andere topchirurgen van Mercy Ships doen mee.

Het vijfde seizoen van Topdokters dat momenteel op VIER te zien is, biedt een unieke kijk in het werk van vrijwillige chirurgen van Mercy Ships aan boord van het grootste private ziekenhuisschip ter wereld.

Het nieuwe seizoen van Topdokters op VIER kijkt in het hoofd en hart van de vrijwillige chirurgen van Mercy Ships en biedt een unieke blik achter de schermen van het grootste private ziekenhuisschip ter wereld. Op 17 februari en 9 maart volgt het programma Topdokters Maurice Mommaerts die aan boord van het schip een gratis operatie biedt aan Fatou en Souleyman, twee patiënten met een levensbedreigende aangezichtstumor.

Sinds 1978 maakt Mercy Ships medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmste mensen. Elk jaar meert het grootste private ziekenhuisschip ter wereld voor 10 maanden aan voor de West-Afrikaanse kust.

In 40 jaar heeft Mercy Ships 100.000 chirurgische behandelingen verricht, maar ook meer dan 43.300 lokale professionals opgeleid en meer dan 1.110 projecten voltooid voor de ontwikkeling van landbouw en infrastructuur.
Aan boord opereren Belgische dokters zoals Maurice Mommaerts, Jos Claes en Dominique Kerremans. Zij werken volledig gratis en betalen zelf hun reis- en verblijfkosten.
Dr. Jos Claes is neus- keel- en oorchirurg aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen. Hij ging in oktober 2018 twee weken aan boord van het ziekenhuisschip als vrijwilliger om hoofd-halsingrepen uit te voeren.
Oogchirurge Dominique Kerremans gaat eind februari al voor de derde keer mee aan boord. Op het ziekenhuisschip is ze ‘senior ophtalmic technician’. Ze trekt er met het eye-team dagelijks op uit om mensen met zware cataract te onderzoeken om te beslissen welke patiënten een gratis operatie zouden krijgen op het ziekenhuisschip.

In het programma Topdokters ziet u dr. Maurice Mommaerts aan het werk samen met dr. Gary Parker, één van de meest ervaren chirurgen bij Mercy Ships. Als vrijwilliger in hart en nieren redt dr. Parker al 33 jaar levens aan boord en biedt hij zijn kennis op het gebied van gezichtsreconstructie aan zonder enige vergoeding te krijgen. Dr. Parker heeft nagenoeg zijn hele leven gewijd aan het geven van een nieuw gezicht aan veel Afrikaanse kinderen en volwassenen. Samen met zijn vrouw Susan en hun twee kinderen woonde hij de afgelopen 30 jaar op het ziekenhuisschip. Hun kinderen zijn aan boord opgegroeid.

Sinds augustus 2019 ligt het ziekenhuisschip – de Africa Mercy – in Dakar in Senegal. Tijdens deze missie zal Mercy Ships tussen de 1.200 en 1.700 operaties doen, meer dan 4.000 tandheelkundige behandelingen uitvoeren en plaatselijke gezondheidswerkers opleiden.

Meer nieuws over:

Topdokters