.
News Image

Toni Coppers wint de Lang ZullenWeLezen-trofee voor beste thriller!

“Het voelt als de kers op de taart na 10 jaar schrijverschap.”


Toni Coppers schrijft al tien jaar aan de Liese Meerhout-reeks. Dat werd bij de voorstelling van De Jongen in het graf in april uitgebreid gevierd in heel Vlaanderen. Jaarlijks publiceert hij twee boeken uit de reeks. Zijn vijftiende misdaadroman, “ De Genezer”, komt uit in november.


Het eerste boek uit de reeks Niets is ooit werd prompt genomineerd voor de Hercule Poirot-prijs. Hij sleepte sindsdien met zijn thrillers maar liefst tien nominaties in de wacht voor de Hercule Poirotprijs, De Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Met Dood water won hij de Poirot Juryprijs en met De jongen in het graf nu dus de allereerste LangZullenWeLezen Trofee. Hij won ook twee keer de Poirot Publieksprijs.




In De jongen in het graf ontspint zich een verrassend plot. Een stervende seriemoordenaar bewaart al meer dan twintig jaar een geheim. Hij sommeert de man die hem achter de tralies kreeg aan zijn sterfbed…Spreekt de moordenaar op de valreep of neemt hij zijn geheim mee in zijn graf?


De link met Dutroux lijkt voor de hand te liggen, maar bij Coppers krijg je nooit kort door de bocht voorspelbaarheid. Wel uit het leven gegrepen is de beschrijving van de machteloze woede van inspecteur Masson voor de pedofiel, en de menselijkheid waarmee beschreven wordt hoe ouders van slachtoffers en de politie vechten met hun emoties…


Coppers combineert steevast een ingenieus en spannend plot met een doorgedreven karaktertekening van zijn commissaris Liese Meerhout. Hij begrijpt haar twijfels, driften en verlangens. Haar sidekick Michel Masson, de melancholische intellectueel, speelt in de winnende roman mee de hoofdrol. Coppers doorwroet de emoties die bij een zaak als deze bovenkomen zonder maar één keer in de val van sensatiezucht te trappen. Dat hij daarvoor de LZWL-trofee krijgt, bewijst dat ook thrillerlezers op zoek zijn naar diepgang.




“Het is maar een paar jaar geleden dat ik, in het midden van een midlifecrisis maar bij volle verstand, besloot mijn hart te volgen en ontslag te nemen als vastbenoemd ambtenaar bij de VRT. Sindsdien ben ik voltijdsschrijver. Vandaag kreeg ik dus de eerste LangZullenWeSchrijven prijs (lacht). Heerlijk te merken dat ik de juiste keuze maakte.


“Ik heb met “De jongen in het graf” een misdaadroman geschreven waar ik oprecht trots op ben. Dat zoveel lezers dat gevoel nu bevestigen doet zo’n deugd. In mijn boeken vind je weinig bloed maar veel menselijkheid, kwetsbaarheid en al zeg ik het zelf: zorgvuldig geconstrueerde plots.”




Toni Coppers woont en werkt net als zijn hoofdpersonage in Antwerpen. Herkenbaarheid speelt een grote rol in zijn succes: levensecht beschreven steegjes en cafeetjes, de irritatie rond de files, de bourgondische aard van haar collega Michel … maar vaak ook brengen de plotwendingen het team naar Italië, Engeland of naar onze noorderburen.


De reeks werd succesvol verfilmd in de VTM-serie ‘Coppers’. Hij schreef ook de literaire thriller De zaak Magritte met ex-flik Alex Berger in de hoofdrol en is scenarist van de stripreeks Fanny K..

Bio van Toni Coppers

Meer Over:

Toni Coppers