.
Tinne Oltmans in Lisa
donderdag 21 februari 2019

Tinne Oltmans: “jarenlang zwaar gepest”

Tinne Oltmans kampt met complexen na jarenlange pesterijen.


Tinne Oltmans is ook dit jaar het gezicht van de Vlaamse Week tegen Pesten en de STIP IT-actie van Ketnet. Tinne Oltmans is niet alleen immens populair bij jongeren, maar ze werd ook zelf jarenlang gepest op school. Tinne is dankzij haar rol in Ghost Rockers een echte influencer voor jongeren. Vorig jaar was “Stip na Stip”, het campagnelied van de Move tegen Pesten de meest bekeken Vlaamse video op Youtube. Maar Tinne wordt ook gekozen als boegbeeld omdat ze zelf jarenlang het slachtoffer was van wrede pesterijen.

Van de lagere school tot het zesde middelbaar leed Tinne Oltmans onder de zware pesterijen die maar niet ophielden. “Waarom heb ik nooit geweten,” getuigt de zingende actrice in Story. “Door mijn artistieke interesses misschien?” Toen ze elf jaar was en een rol kreeg in de Sound of Music-opvoering van Studio 100 namen de pesterijen alvast in intensiteit toe. “Ik mocht lessen overslaan en stond in de spotlights: dat viel niet goed.”

Tinne Oltmans krijgt nog steeds tranen in haar ogen als ze terugdenkt aan de pesterijen. Zo werd ze ooit op een drukke kerstmarkt uitgescholden voor ‘de hoer van Wilrijk’ en kreeg ze ook vaak het verwijt aan anorexia te lijden. Toch waren die verwijten niet het ergste. Het was vooral het uitsluiten waar Tinne het het moeilijkst mee had. ’s Middags zat ze vaak alleen, helemaal afgezonderd in de refter. En Tinne draagt nog steeds de gevolgen van die jarenlange pesterijen. Ze heeft complexen over haar uiterlijk, heeft een gebrek aan zelfvertrouwen, en voelt zich vaak onzeker. Gelukkig krijgt ze heel wat steun van haar vriend Juan Gerlo die haar telkens weer een boost geeft als ze een dipje kent. En uiteraard praat ze zeker sinds haar deelname aan Steracteur Sterartiest ook openlijk over haar bezoekjes aan de psycholoog.

Tijdens haar deelname aan Steracteur Sterartiest praatte Tinne Oltmans openhartig over hoe ze regelmatig beroep doet op een psycholoog om haar mentaal bij te staan. Daarmee wil ze het taboe daarrond doorbreken, want mentale gezondheid is even belangrijk als een gezond lichaam. Ondertussen heeft Tinne Oltmans ook binnenpretjes als ze denkt aan de zoete wraak die ze op haar pestkoppen heeft genomen.

Tinne Oltmans komt haar pestkoppen nog vaak tegen, aangezien ze allemaal in hetzelfde dorp wonen. Nog steeds geeft haar dat een ongemakkelijk gevoel, maar Tinne staat nu wel steviger in haar schoenen. En ze geeft toe dat haar wraak zoet smaakt. Veel van haar pestkoppen zijn leidsters bij de Chiro en de kids daar zingen natuurlijk graag de liedjes van Ghost Rockers. En dat smaakt toch wel naar een erg zoete overwinning op haar pestkoppen.

Voor Tinne liep het uiteindelijk goed af, maar nog steeds blijft pesten op school en/of online een groot probleem. Tijdens de Vlaamse Week tegen Pesten lanceert Ketnet opnieuw de STIP IT-actie waarbij deelnemers vier stippen op hun hand plaatsen om aan te geven dat ze tegen pesten zijn. En Tinne Oltmans schaart zich ook dit jaar als boegbeeld achter het project.